Migdały należą do grupy najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych orzechów na świecie. Wszystko dlatego, że zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nic zatem dziwnego, że pochodzące od nich produkty również zaliczają się do tzw. superfoods. Jednym z nich jest masło migdałowe, które jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego masełka, ale także stanowi znakomity dodatek do deserów a nawet dań wytrawnych. Co warto wiedzieć o maśle migdałowym?
- Masło migdałowe – co to takiego?
- Wartości odżywcze masła migdałowego
- Masło migdałowe – domowe czy kupne?
- Masło migdałowe w kuchni
- Czy warto jeść masło migdałowe?
Masło migdałowe – co to takiego?
Masło migdałowe to znakomity produkt dla tych, którzy dbają o linię i zdrowe odżywianie. Jest łatwe w przygotowaniu – wystarczy zmielić nasiona migdałowca na jednolitą masę. Chociaż powstałe masło jest wysokokaloryczne (100 g dostarcza ok. 600 kcal), to zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Masło migdałowe jest znakomitym zamiennikiem zwykłego masła czy margaryny. W związku z tym, że jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim aromatyczne, bardzo często stosuje się je jako dodatek do wypieków. Śmiało można je wykorzystywać do wszelkich deserów, naleśników czy nawet musli. Co ciekawe, świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań wytrawnych, np. z mięsem czy warzywami.
W związku z tym, że masło migdałowe zawiera wiele cennych substancji odżywczych, m. in. cynku, olejków eterycznych, witaminy E czy przeciwutleniaczy, znalazło szerokie zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym. Wchodzą w skład balsamów, maści, kremów do twarzy czy odżywczych masek do włosów.
Wartości odżywcze masła migdałowego
Migdały zaliczają się do najzdrowszych orzechów na świecie, dlatego też masło powstałe na ich bazie cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych. Masło migdałowe bogate jest w przeciwutleniacze, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w nim związki wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi, zapewniają odpowiednią krzepliwość krwi i przeciwdziałają zlepianiu się jej płytek, a także mają korzystny wpływ na lipidy krwi, obniżając tym samym poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów. Z kolei przeciwutleniacze znajdujące się w maśle migdałowym mają za zadanie wspomaganie funkcjonowania narządu wzroku, utrzymania młodego wyglądu skóry oraz dobrego stanu włosów i paznokci, a także zmniejszają ryzyko wytwarzania się nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.
Masło migdałowe wzmacnia także nasz układ odpornościowy, co tym samym zapobiega rozwojowi wielu infekcji. Poza tym podaje energii, wpływa na wydolność mięśni oraz dostarcza też substancji budulcowych dla zębów i kości.
W maśle migdałowym zawarta jest witamina E, zwana również „witaminą młodości” oraz „witaminą płodności”, która pochodzi z migdałów. Ma ona ogromny wpływ na wydzielanie hormonów płciowych, które z kolei wpływają na jakość plemników i komórek jajowych. Poza tym, witamina E potrzebna jest do prawidłowego rozwoju płodu, ponieważ przy udziale tej witaminy kształtują się między innymi narząd wzroku i układ nerwowy. Co więcej, w trakcie ciąży masło migdałowe pomaga przyszłym mamom zwalczyć przykre dolegliwości związane ze stanem błogosławionym, czyli mdłości i zgagę a nawet powstrzymuje odruch wymiotny. Witamina E posiada także wysoką zawartość antyoksydantów, które ograniczają starzenie się komórek – lipidy wchodzące w skład błon komórkowych z jej pomocą są chronione przed procesem utleniania. Co więcej, witamina E ma działanie antymiażdżycowe, ponieważ zapobiega utlenianiu ”złego” cholesterolu LDL oraz chroni serce przed zawałem.
Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy B w maśle migdałowym ma korzystny wpływ na pracę mózgu wzmacniając pamięć i podkręcając koncentrację. Związki te posiadają również właściwości, które pomagają w zapobieganiu i zwalczaniu depresji oraz negatywnym skutkom stresu i przemęczenia organizmu.
Chociaż migdały (czyli podstawowy składnik) są kaloryczne i tłuste, to umiarkowane spożywanie powstałego z nich masła zapobiega rozwojowi wielu chorób, między innymi cukrzycy typu II i otyłości, które stanowią jedne z najczęstszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Zawarte w tych orzechach substancje podkręcają wrażliwość tkanek na insulinę, regulują pracę jelit oraz wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej widocznie zmniejszając obwód talii i tkanki tłuszczowej na brzuchu.
Masło migdałowe – domowe czy kupne?
Masło migdałowe można samodzielnie przygotować w domu albo kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Plusem masła migdałowego domowej roboty jest to, że powstaje ono z naturalnych i świeżych składników oraz nie posiadają żadnych substancji chemicznych i konserwantów. Własnoręczne przygotowanie takiego masła nie wymaga posiadania specjalnych sprzętów oraz jest banalnie proste i szybkie.
Własnoręcznie przygotowane masło migdałowe można przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Samo w sobie jest tłuste, dlatego nie ma potrzeby dodawać żadnego innego oleju. Można zrezygnować z pieczenia migdałów i zmiksować po prostu świeże orzechy. Samo miksowanie zabierze jednak nieco więcej czasu, ponieważ będą one twardsze.
Natomiast powinniśmy uważać na gotowe masło migdałowe dostępne w sklepie spożywczym. Zanim zdecydujemy się na zakup słoiczka, należy szczegółowo prześledzić jego skład. Wybierając takie masło, sięgnijmy po to składające się w 100% z migdałów, bez żadnych sztucznych dodatków (lecytyny, emulgatorów, stabilizatorów czy aromatów), bez dodatkowych wypełniaczy (np. oleju słonecznikowego, tłuszczu palmowego czy dodatku arachidów), bez cukru i soli. Migdały nie należą do tanich orzechów, dlatego też cena masła migdałowego jest stosunkowo wysoka (około 30 zł za 0,5 kg). W związku z tym niska cena masła migdałowego powinna wzbudzić ostrożność i podejrzenie w wątpliwość jakość produktu.
Masło migdałowe w kuchni
Przepis na domowe masło migdałowe
Składniki:
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nim migdały. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170-180 stopni Celsjusza. Blaszkę z migdałami wkładamy do nagrzanego piernika na 6-8 minut. Upieczone nasiona studzimy, a następnie przekładamy do blendera. Miksujemy 5-10 minut do uzyskania gładkiej masy. Do jednolitej masy dodajemy wybrany syrop oraz cynamon i ponownie blendujemy.
Trufle z masła migdałowego (przepis na 6-8 sztuk)
Składniki:
Przygotowanie:
Z masła migdałowego formujemy kuleczki. Do każdej z nich wkładamy po jednym całym migdale i obtaczamy kulki w wiórkach kokosowych.
Czy warto jeść masło migdałowe?
Masło migdałowe to świetny zamiennik tradycyjnego masła czy margaryny. Plusem stosowania masła migdałowego jest fakt, że zawiera on znacznie więcej cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu niż tradycyjne masło. Co prawda, jest ono bardziej aromatyczne, ale to w niczym nie przeszkadza. Masło migdałowe wniesie nieco świeżości do naszego menu, to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków, a także do dań wytrawnych. Co więcej, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów i uzyskać idealną sylwetkę, koniecznie należy regularnie spożywać domowej roboty masło migdałowe, ponieważ sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej i przyspiesza pracę jelit. Musimy być czujni przy zakupie gotowego słoiczka z masłem na bazie migdałów. Trzeba prześledzić skład takiego masła, ponieważ czasami mogą zawierać sztuczne dodatki i całą masę konserwantów, a wtedy jedząc takie masło możemy sobie jedynie zaszkodzić.
Bibliografia
- “https://www.naturallynutty.com/Organic-Almond-Butter-Health-Benefits_b_22.html”; data dostępu: 2019-12-18
- “https://www.express.co.uk/life-style/health/838030/weight-loss-diet-obesity-almonds-nut-butter”; data dostępu: 2019-12-18
- “https://www.bulkpowders.co.uk/the-core/almond-butter-benefits-nutrition-daily-intake/”; data dostępu: 2019-12-18
- “https://www.livestrong.com/article/376742-almond-butter-benefits/”; data dostępu: 2019-12-18
- “https://www.verywellfit.com/almond-butter-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4115426”; data dostępu: 2019-12-18
- “https://detoxinista.com/how-to-make-homemade-almond-butter/”; data dostępu: 2019-12-18
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS