8 minut temu
Wytrawni podróżnicy wiedzą, że jednym ze sposobów na poznanie danego kraju czy regionu jest skosztowanie dań lokalnej kuchni. Te najbliższe tradycji często znaleźć można nie w eleganckich restauracjach, ale na targach, straganach i ulicznych stoiskach. Ranking takich ulicznych przysmaków sporządziła właśnie popularna platforma Taste Atlas. Na czele zestawienia znalazły się malajski chlebek roti canai, chińskie smażone pierożki guo tie i chińskie naleśniki ze szczypiorkiem. Nie zabrakło też polskiego akcentu. Spośród naszych przysmaków Taste Atlas poleca pierogi.
W czołówce rankingu znalazły się dania z krajów, w których tradycja sprzedawania jedzenia na ulicy jest długa i bogata. Zestawienie otwiera malajski domowy chlebek robiony z mąki i wody z dodatkiem soli i tłuszczu. Roti canai to prosty i tani dodatek do różnorodnych sosów curry, bywa również serwowany jako przystawka z dodatkiem różnych farszy, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
Na uwagę zasługują także smażone chińskie pierożki guo tie wypełnione nadzieniem z mielonego mięsa wieprzowego, kapusty pekińskiej, szalotki, aromatycznego imbiru i oleju sezamowego. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku zas … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS