38 minut temu
Pestki z dyni są ciągle mało doceniane i pomijane w codziennym jadłospisie. Często po obraniu i przekrojeniu dyni lądują w koszu, co jest ogromnym błędem. Na przestrzeni lat naukowcy dowiedli, że niesamowicie działają na ludzki organizm – mogą nawet chronić przed poważnymi chorobami zagrażającymi życiu.
Dynia jest świetnym źródłem beta-karotenu, działa przeciwpasożytniczo i ochronnie na układ pokarmowy. A co z pestkami? Świeże pestki z dyni przygotowane w odpowiedni sposób mogą być smacznym dodatkiem do wielu potraw. Eksperci przekonują, że ich działanie na organizm jest niesamowite.
W jednej dyni można znaleźć od 500 do 1000 chrupiących pestek. W zależności od dyni, z jakiej pochodzą, możemy podzielić je na kilka rodzajów, które są dostępne w sprzedaży do bezpośredniego spożycia. Różnią się nieco wyglądem oraz smakiem, a należą do nich:
- Pestki dyni “shine skin” – jest to rodzaj pestek o lśniącej, kremowej powłoce łupiny. Mają one owalny kształt, są płaskie o zaostrzonym końcu. Mają od 10 do 11 mm długości
- Pestki dyni “snow white” – wyróżniają się one śnieżnobiałą barwą łupiny. Są płaskie, nieco asymetryczne. Ich wielkość oscyluje od 9 do 11 mm
- Pestki dyni GWS – są uprawiane bez łupiny, a ich charakterystyczną cechą jest jądro o ciemniejszej, zielonkawej barwie. Nie posiadają łupiny
- Pestki dyni styryjskiej – są wyjątkowe i unikalne, pokryte cienką powłokę zamiast łupiny, dzięki czemu można zjadać je w całości. Pestki dyni styryjskiej są płaskie, o owalnym kształcie, na jednym końcu zaostrzone. Mają barwę ciemnozieloną. Poleca się je szczególnie jako przekąskę czy dodatek do potraw, ponieważ są naturalnie pozbawione łusek i mogą być spożywane na surowo, jak i w formie prażonej
Te niepozorne nasionka, jak się okazuje, są źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu, potasu i wapnia, żelaza oraz cennych, wielonienasycone kwasów tłuszczowych. Ponadto w pestkach dyni znajdziemy też:
- mangan
- fosfor
- miedź
- cynk
- witaminy: E, B,B2, B6, C oraz D
Zobacz też: Pestki słonecznika – dlaczego warto je jeść?
Każdy, kto zmaga się z problemami z sercem czy nadciśnieniem, powinien włączyć pestki z dyni do codziennej diety. Liczne badania dowiodły także, że zarówno potas, jak i magnez świetnie wpływają na pracę serca i mogą nawet chronić przed rozwojem chorób tego narządu. Potas odpowiada za uaktywnienie enzymu potrzebnego do pobudzenie serca do pracy, magnez natomiast pozwala na bardziej wydajną pracę i minimalizuje ryzyko zaburzeń jego rytmu.
W niewielkich pestkach ukrytych we … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS