A A+ A++

Epizody depresyjne są blisko dwukrotnie częstsze u wegetarian niż u osób spożywających mięso – wynika z badań przeprowadzonych w Brazylii i opublikowanych w piśmie “Journal of Affective Disorders”.

Jak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Federalnego w Rio Grande do Sul, dieta Brazylijczyków opiera się w dużym stopniu na mięsie, a odsetek wegetarian jest niewielki. W badanej grupie mięsa nie spożywały jedynie 82 na 14 216 osób. Uczestnicy mieli od 35 do 74 lat.

Po porównaniu jadłospisów, całkowitego spożycia kalorii, białka i mikroskładników odżywczych, a także stopnia przetworzenia konsumowanych produktów badacze zaobserwowali blisko dwukrotnie częstsze występowanie epizodów depresji u wegetarian. Nie było to jednak spowodowanie zawartością poszczególnych składników odżywczych w diecie ani czynnikami związanymi ze statusem społeczno-ekonomicznym.

Choć przyczyny większej podatności wegetarian na depresję nie są jasne, jako potencjalne przyczyny wymienia się ekspozycję i wrażliwość na obrazy przedstawiające okrucieństwo wobec zwierząt, a także doświadczenia społeczne związane z przedrzeźnianiem lub krytyką osób, które z mięsa nie rezygnują.

Źródło: https://doi.org/10.1016/j.jad.2022.09.059

Od redakcji Wiara.pl

A może zwyczajnie chodzi o to, że wegetarianom (często?) brakuje białka czy innych, ważnych środków odżywczych?

«« | « |


1

| » | »»

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŚwiadczenie pielęgnacyjne 2023 wzrośnie, jednak wywołuje kontrowersje. Ministerstwo rodziny wyjaśnia
Następny artykuł​UOKiK przedstawił wyniki kontroli w składach węgla