A A+ A++

Jakie są przyczyny zgagi? Zgaga (łac. pyrosis) to uczucie palenia za mostkiem, któremu często towarzyszy uczucie obecności kwasu w jamie ustnej. Powstaje, gdy treść z żołądka cofa się do przełyku. Przyczyną zgagi może być obniżone ciśnienie w zwieraczu przełyku lub jego nieprawidłowa czynność motoryczna.

Zgaga może być nasilana przez otyłość, ciążę, spożywanie alkoholu, tłuste jedzenie, a także niektóre przyjmowane leki. Wymienia się wśród nich m.in. NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne), trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne, blokery kanału wapniowego, teofilinę, klindamycynę, tetracyklinę, amroksol, bisfosfoniany.

Domowe sposoby na zgagę

W zależności od przyczyny zgagi, różne metody mogą okazać się skuteczne. W celu zapobiegania wystąpienia zgagi powinno się unikać stresu, schylania po posiłkach, noszenia obcisłej odzieży, jedzenia w pośpiechu, alkoholu, kawy naturalnej, kakao, tłustych, kwaśnych, ostrych i obfitych posiłków. U osób otyłych i z nadwagą zredukowanie masy ciała często wystarcza, by pozbyć się zgagi.

Gdy zgaga wystąpi, objawy można złagodzić poprzez wypicie szklanki mleka, wypicie kleiku z siemienia lnianego, zjedzenie kilku migdałów lub orzechów. Ponadto można pić napary ziołowe m.in. z porostu islandzkiego, rumianku, kminu rzymskiego, kopru włoskiego, kozieradki.

Leki na zgagę

W aptece dostępne są leki obniżające produkcję kwasu solnego w żołądku, a tym samym łagodzącym zgagę – inhibitory pompy protonowej (IPP) np. omeprazol, polprazol. Stosuje się je, gdy zgaga jest spowodowana chorobą refluksową przełyku.

Przyczyny wzdęć po posiłkach

Gromadzenie się nadmiaru gazów jelitowych, czyli wzdęcia, wynika głównie ze sposobu odżywiania. Sprzyjają im obfite, tłuste, smażone, ciężkostrawne posiłki, szczególnie skomponowane z wysoko przetworzonych produktów. Wzdęcia po posiłkach nasila również picie gazowanych napojów, dlatego warto ograniczać ich spożycie podczas przyjmowania posiłków.

Domowe sposoby na wzdęcia i niestrawność

Najczęściej stosowaną domową metodą na wzdęcia jest picie naparów ziołowych np. z kopru włoskiego, kminku, mięty lub szałwii. Perystaltykę jelit, a tym samym tempo uwalniania gazów, przyspiesza również aktywność fizyczna. Do domowych sposobów na niestrawność zalicza się zioła, które warto pić po posiłku. Wśród takich ziół wymienia się koper włoski, miętę pieprzową, melisę, rumianek, mniszek lekarski. Zaburzenia trawienia można także łagodzić stosując preparaty na bazie karczocha oraz ostropestu plamistego.

Sposoby na niestrawność z apteki

Na rynku dostępnych jest wiele leków na niestrawność np. Sylimarol, Rapacholin C, Iberogast. Pomocne mogą okazać się także klasyczne krople żołądkowe, a także niektóre suplementy diety np. Travisto, Verdin, Hepatil.

Przypisy

  1. Ciborowska, Helena; Rudnicka, Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Red. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2014
  2. Korbut, Ryszard. Farmakologia. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2017
  3. https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/domowe-sposoby-na-zgage-przyczyny-zgagi-i-jej-leczenie,73.html
  4. Lamer-Zarawska, Eliza. Fitoterapia i leki roślinne. Red.: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2013

—materiał partnera—


.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZnaczna poprawa Alpine?
Następny artykułSteadfast Noon 22. Europa jako atomowy poligon NATO