Rafinowany cukier biały jest wysokokaloryczny i posiada wysoki indeks glikemiczny. Należy więc do tych produktów, które warto ograniczać, a w szczególnych przypadkach całkowicie wykluczyć z diety. Jeśli jednak kochasz słodki smak, nie oznacza to, że już na zawsze musisz pożegnać się ze słodkościami. Istnieją zamienniki, którymi można zastąpić biały cukier.
Naturalny miód
Miód jest produktem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły. Znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości i słodkiego smaku, który kochają dzieci i dorośli. Występuje w wielu rodzajach. Wśród najbardziej znanych są miody nektarowe np. lipowy, akacjowy czy wielkokwiatowy oraz miody spadziowe. Każdy z nich ma nieco inne walory smakowe, jednak wszystkie są produktami słodkimi. Miód bywa składnikiem diety pudełkowej, ponieważ oprócz tego, że jest naturalną słodyczą, zawiera też wiele cennych witamin z grupy B, a także składniki mineralne m.in. żelazo, magnez, fosfor, potas czy wapń. Miód posiada też właściwości antyoksydacyjne.
Idealnie nadaje się jako dodatek do jogurtów, serków wiejskich, owoców. Idealnie komponuje się z herbatą z cytryną. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli spożywamy miód nie tylko dla walorów smakowych, ale też dla jego cennych właściwości, ulegają one zniszczeniu w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza. Nie dodawajmy więc miodu do wrzącej herbaty czy bardzo gorącego mleka.
Cukier owocowy
Naturalnym cukrem pochodzącym z owoców jest fruktoza. W niewielkich ilościach występuje ona również w niektórych warzywach, np. w marchwi, burakach. Fruktoza jest jednym z najbardziej słodkich w smaku węglowodanów występujących w naturze. Produkty o obniżonej kaloryczności zawierają często czystą fruktozę, ponieważ potrzeba jej mniej, niż sacharozy (cukru białego) do uzyskania tych samych właściwości słodkiego smaku. Dietetycy rekomendują jednak nie tyle dodawanie fruktozy jako słodzika, co zastąpienie słodkich przekąsek owocami. Na „naturalnych słodkościach” bazuje catering dietetyczny, który dzięki owocom i warzywom w menu dodatkowo stoi na straży witamin i minerałów w diecie.
Cukier brzozowy
Cukrem brzozowym nazywa się ksylitol, czyli tak zwany alkohol cukrowy produkowany z drewna brzozy. Jest to produkt półsyntetyczny. Smakuje i wygląda bardzo podobnie do zwykłego cukru białego, jednak jest o blisko 40% mniej kaloryczny. W przeciwieństwie do cukrów naturalnych takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza czy laktoza, ksylitol nie fermentuje w jamie ustnej ani w przewodzie pokarmowym, przez co ogranicza ryzyko rozwoju próchnicy oraz rozwoju pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym. Może jednak powodować przyspieszenie perystaltyki jelit i biegunki, jeśli przyjmowany jest w zbyt dużych dawkach. Warto zatem stosować go z umiarem, kontrolując reakcje organizmu. Ksylitol dobrze znosi wysokie temperatury.
Erytrytol
Erytrol to alkohol cukrowy nieco mniej słodki od cukru białego czy ksylitolu, jednak nadal z powodzeniem zastąpić może cukier. Uzyskuje się go w procesie fermentacji glicerolu. W 100 g erytrytolu jest zaledwie 20 kcal, co czyni go bardzo niskokalorycznym. Co ważne dla diabetyków, indeks glikemiczny tego słodzika jest zerowy. Oznacza to, że nie powoduje wyrzutu glukozy i insuliny we krwi, może być więc bezpiecznie spożywany przez osoby z cukrzycą typu 2 oraz insulinoopornością. Stosowany może być jako dodatek do ciast czy deserów na ciepło, ponieważ jego słodzące właściwości utrzymują się nawet podczas pieczenia czy w wysokich temperaturach, kiedy erytrytol rozpuszczony jest we wrzącej wodzie.
Syrop klonowy
Naturalny, poddany odparowaniu sok pozyskany z pni klonów amerykańskich to syrop klonowy. Występuje od barwy jasnozłotej po bardzo ciemną, smakując delikatnie bądź intensywnie. Aromat syropu klonowego określa się jako lekko karmelowy. Syrop klonowy zawiera sporo witamin i minerałów, a także polifenole, antyoksydanty oraz kwasy organiczne. Dobrze komponuje się z wieloma produktami. WygodnaDieta.pl wykorzystuje syrop klonowy w takich kompozycjach jak np. owsianka z bananem, borówkami, prażonym kokosem i właśnie syropem klonowym. Największe rzesze zwolenników tego syropu to mieszkańcy Kanady i Stanów Zjednoczonych. Sprawia to, że w naszym kraju syrop klonowy wciąż pozostaje dość rzadko spotykanym dodatkiem do posiłków, choć mówi się już o nim znacznie głośniej.
Ze słodkości nie trzeba rezygnować całkowicie, ponieważ zamienników białego cukru rafinowanego jest sporo. Niektóre z tych zamienników są nawet bardziej słodkie smaku niż sacharoza. Wiele z nich sprawdzi się jako te, którymi całkowicie można zastąpić cukier w diecie, a dodatkowo zawierać będą cenne składniki odżywcze.
artykuł partnera
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS