Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy. Może to być mała czarna parzona w kawiarce, w ekspresie ciśnieniowym lub za pomocą jednej z metod alternatywnych. Każda kawa będzie cieszyła smakiem, gdy do danej metody parzenia użyjemy odpowiedniego ziarna. Podpowiadamy, jak zrobić kawę po wietnamsku, mrożoną frappé, czy hit TikToka – pumpkin spice latte. Wypróbuj te przepisy.
Spis treści
Kawa pochodzi z Etiopii, owoce kawowca były tam wykorzystywane już w I tysiącleciu p.n.e. Co ciekawe, spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli. Do Europy kawa dotarła w XVI w., a jako pierwszy opisał ją prawdopodobnie niemiecki botanik i podróżnik Leonhard Rauwolf.
„Bardzo dobry napój zwany przez nich „Chaube”, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe – pisał w swoim dzienniku z podróży po Bliskim Wschodzie. – Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły, jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków”.
Zobacz także: Czy kawa zbożowa jest zdrowa?
Po więcej inspiracji do przygotowania kawy zapraszamy do naszej galerii. Kliknij w przycisk:
Kawa przez dłuższy czas uważana była za napój dla elit. Traktowano ją nawet jako rodzaj waluty. Istnieje wiele legend dotyczących pobudzających właściwości owoców kawy. Najpopularniejsza z nich dotyczyła kozy, która miała radośnie wierzgać po skonsumowaniu liści i owoców kawy wprost z krzaka. Z pewnością możemy być wdzięczni, że dzięki temu rezolutnemu zwierzęciu raczymy się dziś filiżanką ulubionego napoju.
Często podkreśla się, że podstawą dobrej kawy jest wybór odpowiedniego ziarna. Głównie chodzi o stopień wypalenia. W palarniach kawy można wybierać spośród trzech rodzajów palenia:
�
- jasnego – palenie przygotowywane jest z myślą o kawach zaparzanych metodą przelewową typu drip;
- średniego – można wyczuć delikatną gorycz, ale nadal nie jest przyćmiony naturalny smak produktu. Można ją przygotować używając kawiarki;
- ciemnego – najczęściej wykorzystuje się je do espresso.
Jeżeli macie ochotę poeksperymentować z dodatkami, to warto sięgnąć po kawy ze średniego i ciemnego palenia.
Zobacz też: Jak zrobić gorącą czekoladę?
Kolejnym czynnikiem, który wpływa na smak, jest miejsce uprawy i pochodzenie kawy. Ta z Brazylii smakuje orzechami i czekoladą, ta z Etiopii łączy nuty owoców i kwiatów. W zależności, czy potrzeba mocnych doznań, czy delikatnego orzeźwienia, można wybrać dla siebie odpowiedni smak.
Zapytaliśmy Pawła Trzcińskiego, baristę, współwłaściciela jednej z warszawskich kawiarni, jakie kawy z mlekiem cieszą się u nich największą popularnością.
�
– W zasadzie nadal najbardziej popularną kawą z mlekiem jest latte, ale od dobrych kilku lat zmieniły się nawyki konsumentów i coraz częściej zamieniają oni latte na te o większym odczuciu smaku kawy, czyli cappuccino, flat white lub zupełnie czarną.
A jaką kawę on sam poleca jako barista?
– Kiedyś bardziej polecałem kawy czarne, żeby ludzi zbliżyć do kawy w czystej jej postaci, bez dodatków. Dzisiaj edukuję innych o kawie, ale szanuję preferencje gości w lokalu i staram się im pomóc w znalezieniu takiej kawy, jakiej w danym momencie oczekują – mówi Trzciński.
�
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Materiały promocyjne partnera
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS