Jeśli codziennie rano sięgasz po filiżankę gorącej kawy, by zebrać myśli przed nadchodzącym dniem, to należysz do niemal 80% osób, które deklarują, że regularnie po nią sięgają. A czy zastanawiałeś się, jaka jest historia tego aromatycznego naparu?
Kawa to nic innego, jak wypalone i zmielone ziarna kawowca zalane gorącą wodą. Proste, prawda? Ciekawa jest jednak jej historia, a dokładnie legenda z nią związana.
Kawa miała zostać odkryta w Etiopii, gdzie według legendy, pewien pasterz w czasie swojej wędrówki po Afryce przypadkiem natrafił na stado wyjątkowo pobudzonych kóz.
Później czas zrobił swoje i dziś… po filiżankę małej czarnej sięgają miliony, a gdy uwierzymy statystykom – być może i miliardy. Kawa w krajach arabskich rozprzestrzeniła się w XIII wieku. W Europie pojawiła się niemal 300 lat później, a do Polski dotarła pod koniec XVII stulecia.
Co ciekawe, od upadku komunizmu spożycie kawy w Polsce wielokrotnie wzrosło – w latach 1998 – 2008 aż o 80%.
Latte – to od lat królowa kaw, choć formalnie jest to napój kawowy ze względu na dużą zawartość mleka. Chętnie sięgamy też po espresso – to ulubiona kawa mężczyzn.
Czołową trójkę zamyka cappuccino. Popularnością cieszą się też kawy smakowe, głównie dlatego, że nie zawsze potrafimy przygotować je w domu.
Statystycznie kobiety lubią pić kawy mleczne, takie jak cappuccino czy latte, bo mają delikatny mleczny smak. Panie bardzo lubią też dodawać aromatyczne dodatki typu cynamon, syrop, a także likier.
Mężczyźni zazwyczaj stawiają na minimalizm i mocny smak, często więc ich wybór to mała czarna.
Kawa droższa niż złoto? Zapewne. Ekonomiści szacują, że rynek kawy jest mniejszy jedynie od rynku ropy naftowej. Z danych Euromonitor International wynika, że rynek kawy w Polsce, w skład którego wchodzą kawy ziarniste, mielone, kapsułkowe i rozpuszczalne, wart był w 2013 roku 5,27 mld zł – podaje portal kawa.pl.
Z biegiem czasu pojawiły się kolejne metody parzenia kawy. Wśród nich jest między innymi AeroPress. Polega to na umieszczeniu zmielonej kawy w sitku, a następnie użycie specjalnego tłoczka, który pod ciśnieniem tłoczy ten aromatyczny napar. Dzięki temu można przyrządzić kawę o różnej intensywności.
Popularne są też metody typu Chemex, drip, czy coraz popularniejsza w polskich domach – kawiarka.
Jak się okazuje, Polacy stawiają na coraz lepsze jakościowo kawy. Niestety, mało kogo stać na najdroższą kawę na świecie – Kopi Luwak. Ziarna te trawione są przez cywety, czyli drapieżne ssaki.
Dzięki temu, ziarna tracą celulozową osłonkę i goryczkowy smak. Szokuje nie tylko proces jej przygotowania, ale też jej cena, która osiąga pułap nawet 300 złotych za 100 gram.
Co ciekawe, kawa podobno smakuje najlepiej w godzinach 9:30 – 11:30. Wtedy też można zauważyć największe kolejki w kawiarniach.
Oto kilka zalet, ale też i wad picia kawy.
Kawa – dzięki kofeinie – wspomaga koncentrację i pobudza. Może to być pomocne, podczas uczenie się, kierowania samochodem, wysiłku intelektualnego.
Kawa wzmaga metabolizm – nawet o ok. 11 proc. Niestety, organizm przyzwyczaja się do kawy i ta potencjalna zaleta jest bardzo krótkotrwała, odchudzania nie wspomaga.
Kawa podnosi ciśnienie krwi – dlatego wiele osób czuje po kawie przypływ energii fizycznej i umysłowej.
Rozszerzanie niektórych naczyń krwionośnych – jeżeli będą to naczynia skórne, tylko się zaczerwienimy. Jeżeli jednak będą to naczynia jelita grubego, może to na dłuższą metę sprzyjać powstawaniu hemoroidów.
Kawa wysusza – osoby pijące dużo kawy, często odczuwają poczucie “wysuszenia” organizmu.
Kawa może podrażniać żołądek – u wielu osób kawa wywołuje nieprzyjemny dyskomfort w żołądku.
Pamiętajmy, że kawa jest używką i nie ma wartości odżywczych. Dlatego też nie należy przekraczać spożycia 400 mg kofeiny dziennie. Dzieci i kobiety w ciąży oraz karmiące w ogóle nie powinny jej pić.
Są badania, które pokazują, że osoby, które piją regularnie kawę mają mniejsze ryzyko zapadnięcia na depresję. W kawie mamy polifenole – to są bardzo aktywne związki. Uważa się, że one właśnie współodpowiadają za to dobroczynne działanie kawy. Jest też kofeina, która pozytywnie działa i na mózg, i na cały organizm – wyliczała rozmówczyni Bogdana Zalewskiego.
Odniosła się też do wpływu picia kawy na poziom magnezu w organizmie. W opracowaniach naukowych kawa jest wymieniana jako źródło magnezu w diecie. Tak jest w Azji, w Stanach Zjednoczonych. Nigdzie nie udokumentowano hipomagnezemii po większym spożyciu kawy – zauważyła.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS