Pierwsze dni jesieni za nami. Grzybiarze rozpoczęli już sezon, a samych grzybów w polskich lasach w tym roku nie brakuje. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka zasad, które pozwolą nam uniknąć niebezpieczeństwa podczas grzybobrania. O czym należy pamiętać?
Suszone, gotowane, czy smażone… W zupie, sosie, czy marynowane… Wielu z nas nie wyobraża sobie dobrej kuchni bez grzybów. Ich aromat, zwłaszcza tych suszonych, wzbogaca niejedną potrawę. Jesień to dobry czas, by zaopatrzyć domową spiżarnię w grzyby, tym bardziej że tegoroczny sezon zapowiada się naprawdę owocnie.
Pamiętajmy jednak, że jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do konkretnego gatunku, warto takiego grzyba zostawić w lesie. Nie ma sensu ryzykować. Błąd może nas kosztować zdrowie, a nawet życie.
Ważne jest miejsce grzybobrania. Złym wyborem będą łąki i rowy położone bezpośrednio przy ruchliwych drogach. Nie zbierajmy też grzybów w miejscach nieopodal wysypisk śmieci, czy dużych zakładów produkcyjnych. Grzyby wchłaniają wiele zanieczyszczeń, w tym metale ciężkie, których przecież nie chcemy w naszym organizmie.
Idąc na grzyby, udajmy się w głębsze partie lasu. Może warto porozmawiać z sąsiadem i podpytać o sprawdzoną miejscówkę w okolicy.
Osoby rozpoczynające swoją przygodę z grzybobraniem powinny zbierać wyłącznie grzyby rurkowe. “W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trującyc … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS