W niedzielę 18 września podczas Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych odbyły się Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w grillowaniu karpia.
Pomimo deszczowej pogody na Łowisku Wędkarskim Podolsze wystąpiło pięć grup kucharskich z Oświęcimia, Radoczy, Krakowa, Tarnowa oraz Zatora.
Jury, w którym zasiedli przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przy ocenie brało pod uwagę m.in. przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, czystość pracy, profesjonalizm pracy, wygląd stanowiska pracy, wygląd i aranżację potrawy, dobór składników oraz smak przygotowanej potrawy.
Po 120 minutach zmagań, ocenie oraz degustacji potraw jury zdecydowało, że najlepszym daniem był karp w zielonej dolinie przygotowany przez Łucję Plebanek i Kamila Cygana z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie.
Drugie miejsce zajęli Jakub Krzemień i Tymoteusz Woszczyk z Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Oświęcimiu, którzy przyrządzili karpia z porzeczkami.
Na trzecim miejscu uplasował się Wielozawodowy Zespół Szkół im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Zatorze, Klaudia Pawlik i Julia Suski przygotowały danie karp zatorski podany na zielonym pesto z jesienną surówką z buraka i grillowanymi ziemniakami.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS