A A+ A++

Za nami wydarzenie kulinarne „Wieluń Slow – smaki regionu”. Podczas wydarzenia, którego organizatorem była Fundacja Made in Wieluń, zorganizowano przegląd produktów lokalnych i warsztaty kulinarne. Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowały również produkty konkursowe.

Anna Sobiela, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Młynisku:
Do degustacji mamy bardzo pyszny barszcz ukraiński, mamy własne masło, chleb z ogórkiem i ze smalcem. Upiekłyśmy również ciasto. Mamy upieczony chleb, który cieszy się bardzo dużą popularnością.

Jak dla mnie absolutnym fenomenem był sok z kiszonej białej marchwi. Coś innego. W ubiegłym roku narzekałem, że są tylko ogórki i kapusta, a przecież kisi się wiele innych ciekawych warzyw. Pierwszy raz się spotykam z czymś takim, jak właśnie ten sok –mówi Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu, członek komisji konkursowej.


 
Więcej o wydarzeniu w naszej niedzielnej audycji „Między nożem a widelcem” po godz. 13:00.

Koła gospodyń wiejskich, które zostały dodatkowo nagrodzone:
Kiszonka Roku:
Sok z kiszonej białej marchwi – Kamionka
Kiszone ogórki – Bieniec

Słodkość Roku:
Dżem Brzoskwiniowy – Bieniec
Sok z czarnego bzu – Rychłocice
Dżem Winogronowy, dżem z dyni i malin – Kurów

Chleb/Masło/Smalec Roku:
Chleb ze słonecznikiem – Rychłocice
Smalec z warzywami – Sieniec

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKorzyści z oczyszczaczy powietrza: Jak wybrać odpowiedni dla swoich potrzeb
Następny artykułSpięcie Kowalskiego i Kołodziejczaka. “Obrażające mnie plansze”