Dzisiaj, 18 września (12:44)
Cebula cukrowa coraz częściej pojawia się w sklepach, możemy też natknąć się na takie określenie w wielu przepisach kulinarnych. Czy cebula cukrowa różni się czymś od zwykłej cebuli? Jakie ma właściwości i jak ją najlepiej przygotowywać? Podpowiadamy!
Tajemnicza nazwa “cebula cukrowa” to zbiorcze określenie kilku odmian cebuli zwyczajnej, które charakteryzują się nieco słodszym smakiem. Do odmian tych zaliczamy cebule: Orizaba F1, Sterling F1, Alibaba, Ailsa Craig.
Cebule odmian określanych, jako cukrowe są zazwyczaj duże, mają zwarty, jędrny i biały miąższ, białą skórkę i są raczej soczyste. Nie tworzą wielowarstwowych łusek, łatwo się je obiera. W smaku są delikatne i łagodne, nieco słodkawe, zazwyczaj o znacznie mniejszym stopniu ostrości niż cebule innych odmian.
Cebulę cukrową można oczywiście wykorzystać tak jak wszystkie inne odmiany cebuli zwyczajnej: do gotowania, smażenia i pieczenia. Jednak ze względu na unikatowe właściwości: delikatny słodki smak i jędrny miąższ, cebula cukrowa jest polecana przede wszystkim do spożywania na surowo. Idealnie sprawdzi się, jako dodatek do sałatek, kanapek, past i twarożków kanapkowych.
Sporo osób unika jedzenia surowej cebuli, ponieważ kojarzy im się z ostrym drażniącym smakiem i zapachem. Inni obawiają się, że surowa cebula może im wręcz zaszkodzić!
Czy surowa cebula rzeczywiście szkodzi zdrowiu? Wręcz przeciwnie – jedzenie surowej cebuli przynosi szereg korzyści zdrowotnych.
- cebula ma działanie bakterio i grzybobójcze, jest “naturalnym antybiotykiem”
- wspiera odporność
- działa wykrztuśnie
- obniża pozi … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS