Jak rozpoznać prawdziwy miód? Co zrobić, żeby kupić produkt, który powstał z nektaru lub spadzi, a nie z samego cukru? Poznaj kilka sposobów, by wybrać naturalne “płynne złoto”. Sprawdź też średnie ceny miodów i nie daj sobie wmówić, że masz do czynienia z naturalnym wyrobem, choć paragon wskazuje na sztuczny odpowiednik.
Zastanawiasz się, czy miód, który stoi na Twojej półce w domu, jest na pewno prawdziwy? Możesz to z łatwością sprawdzić.
Przede wszystkim skup się na smaku miodu. Jeżeli po pierwszej degustacji czujesz najpierw przesadną słodycz, a zaraz potem delikatne pieczenie na ustach i lekkie drapanie w gardle, to z pewnością naturalny wyrób. Sztuczne miody, które powstają z wody i cukru, pozostawiają jedynie słodki smak na podniebieniu.
Inną metodą testową jest obserwowanie, w jaki sposób miód ścieka z drewnianego miodownika. Wystarczy nabrać próbkę i sprawdzić, jak się zachowuje. Jeżeli będzie ściekać równomiernie i utworzy na talerzyku stożek, to znak, że jest to miód naturalny. Z kolei bardzo płynny miód, jednolity i bez grudek oznacza, że nie jest on prawdziwy i nie ma w składzie m.in. cennych przeciwutleniaczy i składników odżywczych.
Jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego? Istnieje jeszcze kilka łatwych sposobów. Jednym z nich jest sprawdzenie, jak Twój miód rozpuszcza się w szklance z zimną wodą. Gdy zaobserwujesz, że próbka zostawia charakterystyczne smugi i szybko opada na dno szklanki, masz pewność, że jest dobrej jakości. Jeżeli szybko wymiesza się z wodą, lepiej następnym razem nie kupować takiego p … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS