A A+ A++

Rozstrzygnięta została kolejna edycja Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Tradycyjnie wybrane zostały najlepsze przysmaki wyprodukowane w naszym regionie. Oceniane były przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wypieki oraz napoje. Wyniki ogłoszono podczas finału 30 sierpnia 2022 r.

Głównym celem Konkurs Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, a także promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców

W konkursie mogą brać udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.

„Wszystkie produkty były znakomite”

W tym roku zgłoszono 56 produktów, natomiast do etapu finałowego przeszło 30 produktów. Finał odbył się 30 sierpnia 2022 r. w Gdańsku. Na co zwracała uwagę komisja konkursowa oceniając potrawy?

– Ważne jest pierwsze wrażenie, jak danie wygląda, jak jest udekorowane, jak zostało podane, czyli estetyka potrawy. I wreszcie degustacja. Połączenie smaków, balans między użytymi składnikami a przyprawami – mówi wicemarszałek województwa pomorskiego Józef Sarnowski. – Jeśli chodzi o produkty, które zwyciężyły byliśmy zgodni. Wszystkie były znakomite. Jednak nie tylko te wyróżnione podbiły nasze podniebienia.

Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – Kaszubskie Bretlingi (szproty), których producentem jest Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni,
  • produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – mirabelka do mięs i deserów z firmy Fungopol z Brus,
  • napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – piwo Tafel z gdańskiego Browaru PG4,
  • produkty zbożowe i cukiernicze – Deser Żuławskich Kolejarzy wyprodukowany przez PHU Opitz Beata z Żelichowa,
  • inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi – ocet z powiślańskiej śliwki z gospodarstwa rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich z Rakowca koło Kwidzyna.

Laureaci pierwszych miejsc w każdej z kategorii, oprócz statuetki Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego, otrzymają nagrody finansowe w wysokości 1 tys. zł. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymają 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany i zaprezentowany podczas finału. Łącznie na wszystkie nagrody samorząd województwa pomorskiego przeznaczył 15 tys. zł.

Nominacje do nagrody Perły 2022

Podczas finału konkursu „Pomorskie smaki” dziewięć produktów z naszego regionu otrzymało nominacje Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a co za tym idzie będą reprezentować województwo pomorskie podczas ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Szansę na zdobycie nagrody Perły 2022 mają: Kaszubskie Bretlingi (Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy), twaróg świeży naturalnie tradycyjny – półtłusty kostka (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Maluta w Nowym Dworze Gdańskim), miód leśny spadziowo-nektarowy (Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko-Barć z Biernatki), mirabelka do mięs i deserów (Fungopol), ocet z powiślańskiej śliwki (gospodarstwo rolne E.R. Szczukowscy), piwo Tafel (Browar PG4), beza z kaszubską maliną (Piekarnia Cukiernia Bernard i Jacek Jarzębińscy z Kościerzyny), Deser Żuławskich Kolejarzy (PHU Opitz Beata) oraz podwędzone ozorki wołowe wolno gotowane w aromatycznym auszpiku (restauracja PG4).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułByły już ekspert ze “Ślubu od pierwszego wejrzenia” twierdzi… że wcale nie został zwolniony. To nie pierwszy raz, gdy jego wpisy budzą niepokój
Następny artykułS14. Dwa śmiertelny wypadki w Łódzkiem. Nie żyją motocykliści. Utrudnienia na drodze