A A+ A++

Co zrobić z pozostałościami po rosole, aby nie musieć ich wyrzucać? Ugotowana marchewka, pietruszka, seler czy mięso nadadzą się świetnie na smaczne potrawy, które możesz przygotować następnego dnia. Podpowiadamy, jak wykorzystać resztki z rosołu.

  • Rosół to ponadczasowa, prosta w przygotowaniu zupa znana od wieków. Uwielbiamy ją jeść i chętnie przygotowujemy na rodzinne obiady, ważne spotkania oraz uroczystości. Każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone triki, dzięki którym rosół jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Dla wielu jednak notoryczną zagwozdką pozostaje pytanie: “Co zrobić z resztkami po rosole?”
  • Kiedy zupa jest już zjedzona, a ugotowane kawałki warzyw oraz mięso zostają w garnku, wszystkie składniki można w prosty sposób wykorzystać do przyrządzenia wyśmienitych potraw. Zgodnie z ideą zero waste, zamiast do śmieci, pozostałości po rosole mogą trafić na talerz pod postacią pysznego dania. Co więc można przygotować z warzyw oraz mięsa po rosole?

 

Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Nie tylko warzywne kotleciki

Warzywa z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. Świetną opcją będzie przygotowanie warzywnych kotlecików, które można upiec w piekarniku lub usmażyć w panierce z bułki tartej. Podane z ziemniakami  i sosem będą smaczną opcją na szybki obiad.  Z warzyw można zrobić też zdrowe frytki. Wystarczy pokroić je w paski, obtoczyć w oliwie i przyprawach, a następnie włożyć do piekarnika na kilka minut. Ważne, aby nastawić piekarnik na wysoką temperaturę – ok. 200 st. C – wtedy warzywa złapią chrupkość. 

Inna alternatywa na wykorzystanie warzyw z rosołu to wegetariańskie burgery. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę wystarczy zblendować, dodać ulubione przyprawy, jajko odrobinę mąki, a następnie uformować placki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.  Warzywa z rosołu można również wykorzystać jako dodatek do farszu krokietów czy pierogów

Zobacz też: Zupa z sałaty lodowej i warzyw po rosole

Co zrobić z gotowanych warzyw po rosole?

Co zrobić z warzywami z rosołu, jeśli nie chcesz przygotowywać czasochłonnych potraw? Najlepiej w tym przypadku postawić na szybkie przekąski. Zdecydowanie najlepszą opcją będzie sałatka jarzynowa, która cieszy się dużym powodzeniem wśród Polaków. Wystarczy pokroić warzywa w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z majonezem. Warzywa z rosołu poprawią smak sałatki.

Resztki po rosole sprawdzą się też do przygotowania szybkich potraw i przekąsek dla gości – to nie tylko oszczędność czasu, ale i pieniędzy. Warzywa z rosołu świetnie sprawdzają się np. do past kanapkowych. Można wykorzystać do tego również podsmażoną cebulę i pomidory. 

Kolejna propozycja to babeczki wegetariańskie – teg … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułHome prices could crash by 20% next year, expert warns
Następny artykułKard. Müller krytykuje Watykan za milczenie w sprawie kard. Zen Ze-kiuna