Dzisiaj, 2 września (13:32)
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie, określane często mianem witaminowej bomby. Nic dziwnego, że dietetycy i lekarze zalecają, by jak najczęściej pojawiały się w naszym jadłospisie, szczególnie w postaci zdrowego, świeżego soku. Jak pić sok z buraka i co warto o nim wiedzieć?
Choć część osób nie widzi większej różnicy między zakwasem a sokiem z buraków, to warto pamiętać, że są to dwa różne napoje o charakterystycznych właściwościach. Czym się różnią? Zakwas buraczany jest napojem probiotycznym, powstającym w procesie fermentacji. Charakteryzuje go wyrazisty, kwaśny i orzeźwiający smak oraz bogactwo cennych bakterii. Sok z buraka jest natomiast napojem, który wyciskamy ze świeżych buraków i dość szybko wypijamy – to wtedy jest najzdrowszy!
Sok z buraka uważany jest przez wielu lekarzy i dietetyków za jeden z najzdrowszych napojów świata. Nic dziwnego, bo buraki to witaminowa bomba, pełna takich składników jak:
- witaminy z grupy B
- witaminy A, C, E i K
- żelazo,
- magnez
- potas,
- wapń
- miedź
- fosfor
- fluor
- cynk
Sok z buraków ma zbawienny wpływ na układ krwionośny i pomaga w procesie tworzenia czerwonych krwinek – to dlatego polecany jest osobom cierpiącym na anemię i borykającym się z niedoborem żelaza. Sok z buraka obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i zmniejszając ryzyko udaru mózgu.
Sok z buraka ma również silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, pomaga więc leczyć wszelkie infekcje i wzmacnia odporność. T … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS