A A+ A++

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie, określane często mianem witaminowej bomby. Nic dziwnego, że dietetycy i lekarze zalecają, by jak najczęściej pojawiały się w naszym jadłospisie, szczególnie w postaci zdrowego, świeżego soku. Jak pić sok z buraka i co warto o nim wiedzieć?

Zakwas z buraka a sok z buraka. Czym się różnią?

Choć część osób nie widzi większej różnicy między zakwasem a sokiem z buraków, to warto pamiętać, że są to dwa różne napoje o charakterystycznych właściwościach. Czym się różnią? Zakwas buraczany jest napojem probiotycznym, powstającym w procesie fermentacji. Charakteryzuje go wyrazisty, kwaśny i orzeźwiający smak oraz bogactwo cennych bakterii. Sok z buraka jest natomiast napojem, który wyciskamy ze świeżych buraków i dość szybko wypijamy – to wtedy jest najzdrowszy! 

Na co jest dobry sok z buraka?

Sok z buraka uważany jest przez wielu lekarzy i dietetyków za jeden z najzdrowszych napojów świata. Nic dziwnego, bo buraki to witaminowa bomba, pełna takich składników jak: 

  • witaminy z grupy B
  • witaminy A, C, E i K 
  • żelazo,
  • magnez
  • potas,
  • wapń 
  • miedź
  • fosfor
  • fluor
  • cynk

Sok z buraków ma zbawienny wpływ na układ krwionośny i pomaga w procesie tworzenia czerwonych krwinek – to dlatego polecany jest osobom cierpiącym na anemię i borykającym się z niedoborem żelaza. Sok z buraka obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i zmniejszając ryzyko udaru mózgu. 

Sok z buraka ma również silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, pomaga więc leczyć wszelkie infekcje i wzmacnia odporność. T … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPomoc dla samorządów i po katastrofie w Odrze. Ustawy przyjęte przez Sejm
Następny artykułWiększość z nas gotuje rosół w nieodpowiednim garnku. Jak gotować rosół, aby nie stracił on na smaku?