57 minut temu
Kosmetyki do twarzy z witaminą C ostatnimi czasy stały się bardzo popularne. Skutecznie opóźniają procesy starzenia, zwalczając wolne rodniki i działając antyoksydacyjne. Dr Mamina Turegano, amerykańska dermatolożka, która aktywnie prowadzi również konto na TikToku, postanowiła pokazać swoim obserwatorom dlaczego tak ważne jest, by „karmić” skórę twarzy witaminą C.
Zobacz również: Jakie korzyści daje stosowanie serum do twarzy?
Witamina C: Chroni skórę i wyrównuje jej koloryt
Kremy, sera, maseczki i toniki – kosmetyki zawierające witaminę C ostatnimi czasy stały się szczególnie popularne. Wiele kobiet nie wyobraża sobie bez nich codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Nic dziwnego, preparaty z witaminą C sprawiają, że cera staje się gładka i elastyczna. Wyrównują koloryt skóry i pozwalają pozbyć się nieestetycznych przebarwień. Działają również antyoksydacyjne i spowalniają procesy starzenia.
O kosmetykach do twarzy, które zawierają witaminę C, wiele się mówi. Głos w sprawie coraz bardziej popularnych preparatów zabrała również Dr Mamina Turegano, dermatolożka, która aktywnie działa w mediach społecznościowych, a na TikToku regularnie udostępnia krótkie nagrania i dzieli się swoją wiedzą z użytkownikami aplikacji.
Dr Mamina Turegano chętnie tłumaczy internautom, jak prawidłowo dbać o skórę twarzy. Krótki filmik, w którym dermatolożka mówi o zaletach stosowania witaminy C, zrobił furorę w sieci.
I dodała: “Aby zademonstrować, jak to działa, zróbmy mały eksperyment”.
Dr Mamina Turegano – w ramach wspomnianego eksperymentu – przekroiła jabłko na dwie części. Pierwszą posmarowała serum do twarzy z witaminą C. Drugą nie zabezpieczyła żadnym preparatem. Lekarka pozostawiła obie części na słońcu na około dwie godziny. Po tym czasie zaprezentowała internautom efekty.
Zabezpieczona preparatem z witaminą C część jabłka po upływie dwóch godzin na słońcu właściwie w ogóle nie zmieniła swojego wyglądu. Owoc nadal miał jednolity kolor i strukturę. Z kolei na niezabezpieczonej części jabłka pojawiły się wyraźne nierówności. Ta połowa owocu pod wpływem promieni słonecznych wysuszyła się i zmieniła kolor na lekko brązowy.
***
Zobacz również:
Złote remedium na migrenę. Bez problem … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS