A A+ A++

W większości polskich miast otwarte są jadłodzielnie. To specjalne miejsca, w których można zostawić lub pobrać produkty spożywcze. Wszystko z myślą o najbardziej potrzebujących. W samej w Warszawie działa kilkanaście takich punktów. Lista poniżej.

– Szczególnie w święta Bożego Narodzenia, kiedy zostawiamy dodatkowy talerz przy stole dla tego nieznajomego gościa, to w jakimś sensie biorąc udział w akcji my zapełniamy ten talerz i dajemy go komuś – mówi Maria Skołożyńska, prezes fundacji „Podzielmy się”.

Fundacja Banki Żywności podaje, że każdego roku w Polsce 9 mln ton żywności ląduje w koszu. Oznacza to, że marnujemy średnio 235 kg jedzenia na osobę, co daje nam niechlubne 5. miejsce w Unii Europejskiej. W święta wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej żywności niż w ciągu całego roku.

Czytaj także:
Nie wylewaj kompotu z suszu. To bogactwo witamin, minerałów i błonnika

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUmowa na terenie Polski może być spisana w języku obcym
Następny artykułSprawdź, czy nie masz HCV. Bezpłatne badania w całej Polsce