A A+ A++

Po raz szesnasty zorganizowany został konkurs na “Ulubiony chleb Krośnian”. O certyfikat walczyło siedem piekarni. Degustacja i głosowanie przeprowadzone były tradycyjnie podczas Karpackich Klimatów.

Konkurs, organizowany przez Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie, cieszył się dużą popularnością wśród mieszkańców Krosna i gości, którzy przyjechali na Karpackie Klimaty. W sumie oddano 1 102 głosy.

O miano “Ulubionego chleba Krośnian” ubiegało się siedem wypieków krośnieńskich piekarni:

  • Chleb żytni z mąki żytniej (Piekarnia Munia, Dariusz Munia)
  • Pro-fit z żeńszeniem pszenno-żytni (Piekarnia Anwit, Witold Ulanowski)
  • Wieloziarnisty: słonecznik, czarnuszka, płatki owsiane (Cukiernia Joasia, Piotr Lech)
  • Razowy ze słonecznikiem (Piekarnia Krukierek, Paweł Krukierek)
  • Żytni bez drożdży z ziarnami (Piekarnia Kopacz, Stanisław Kopacz)
  • Chleb lany ze świeżą czerwoną papryką, żytnio-pszenny (Piekarnia Sajdak, Wiesława i Jerzy Sajdak)
  • Chleb pradawny z orkiszem i samopszą (Piekarnia Kiełtyka, Marek Kiełtyka)

21,23 procent głosów i zarazem tytuł “Ulubionego chleba Krośnian” zdobył chleb żytni bez drożdży z ziarnami z Piekarni Kopacz. Drugie miejsce (18,33 proc.) zajął chleb wieloziarnisty: słonecznik, czarnuszka, płatki owsiane z Cukierni Joasia. Trzecie – chleb pradawny z orkiszem i samopszą z piekarni Kiełtyka (17,87 proc.).

Wśród osób oddających głosy rozlosowano nagrody, w tym nagrodę główną – rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie – którym ze sceny odjechał Mikołaj.

Autor: tom
Zdjęcia: Tomasz Jefimow

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPomoc Polski dla Ukrainy: 10 mld zł od społeczeństwa, 7 mld zł w sprzęcie wojskowym
Następny artykułKalendarz startowy Egana Bernala do końca sezonu