Po raz szesnasty zorganizowany został konkurs na “Ulubiony chleb Krośnian”. O certyfikat walczyło siedem piekarni. Degustacja i głosowanie przeprowadzone były tradycyjnie podczas Karpackich Klimatów.
Konkurs, organizowany przez Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie, cieszył się dużą popularnością wśród mieszkańców Krosna i gości, którzy przyjechali na Karpackie Klimaty. W sumie oddano 1 102 głosy.
O miano “Ulubionego chleba Krośnian” ubiegało się siedem wypieków krośnieńskich piekarni:
- Chleb żytni z mąki żytniej (Piekarnia Munia, Dariusz Munia)
- Pro-fit z żeńszeniem pszenno-żytni (Piekarnia Anwit, Witold Ulanowski)
- Wieloziarnisty: słonecznik, czarnuszka, płatki owsiane (Cukiernia Joasia, Piotr Lech)
- Razowy ze słonecznikiem (Piekarnia Krukierek, Paweł Krukierek)
- Żytni bez drożdży z ziarnami (Piekarnia Kopacz, Stanisław Kopacz)
- Chleb lany ze świeżą czerwoną papryką, żytnio-pszenny (Piekarnia Sajdak, Wiesława i Jerzy Sajdak)
- Chleb pradawny z orkiszem i samopszą (Piekarnia Kiełtyka, Marek Kiełtyka)
21,23 procent głosów i zarazem tytuł “Ulubionego chleba Krośnian” zdobył chleb żytni bez drożdży z ziarnami z Piekarni Kopacz. Drugie miejsce (18,33 proc.) zajął chleb wieloziarnisty: słonecznik, czarnuszka, płatki owsiane z Cukierni Joasia. Trzecie – chleb pradawny z orkiszem i samopszą z piekarni Kiełtyka (17,87 proc.).
Wśród osób oddających głosy rozlosowano nagrody, w tym nagrodę główną – rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie – którym ze sceny odjechał Mikołaj.
Autor: tom
Zdjęcia: Tomasz Jefimow
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS