A A+ A++

Urząd miasta sfinalizował przetarg na niespełna hektarową działkę objętą Katowicką Specjalną Strefą Ekonomiczną. Cena wywoławcza wynosiła ok. 1,1 mln zł i za zbliżoną kwotę kupiła ją rodzinna firma Kubara z Częstochowy – producent wegetariańskiej żywności, właściciel marki “Dobra Kaloria”

W Skorkach – to część częstochowskiego Dźbowa – ma zostać zbudowana od podstaw wytwórnia ekologicznej, zdrowej żywności rodzinnej firmy Kubara. To z przedsiębiorstwa Kubarów – znanej też z batonów, produktów śniadaniowych i przekąsek charakteryzujących się  naturalnym składem – pochodzą dostępne we wszystkich największych sieciach handlowych roślinne burgery, kiełbaski, kabanosy, kaszanka, klopsiki czy kotleciki à la rybne.

Marka „Dobra Kaloria” z Częstochowy to jeden pionierów polskiego rynku wegetariańskiego. W 1993 r., niegdyś pracownik Politechniki Częstochowskiej, potem właściciel budki na targowisku z ziołami i ze zdrową żywnością, Marek Kubara, postanowił wyprodukować roślinne flaki sojowe. Lata 90. XX w. pokazały, że produkt wyprzedził swój czas i właściciele dopiero po kilkunastu latach wrócili do realizacji pomysłu produkcji wegetariańskiej żywności, całkowicie rezygnując z użycia soi. Dziś firma Kubara to  czołowy polski producent biożywności.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCBOS: 21 proc. młodych ludzi nie chce mieć dzieci
Następny artykułFOOD WIPEOUT: More than one third of American farmers are killing their own crops and selling livestock due to drought