Czy przez inflację będziemy jeść produkty chlebopodobne, bo prawdziwe pieczywo będzie kilka razy droższe? Krakowscy piekarze alarmują, że tradycyjna produkcja może zniknąć przez podwyżki kosztów energii.
Grzegorz Krupa, właściciel krakowskiej piekarni zatrudniającej ponad 20 osób, z miesiąca na miesiąc dostaje coraz wyższe rachunki za gaz. – Mogę pokazać wszystkie faktury. W styczniu 2021 r. płaciłem za gaz 12 tys. zł, rok później, w styczniu 2022 r., już 34 tys. zł, natomiast ostatnio dostałem fakturę na 58 tys. zł. To podwyżki na niespotykaną dotąd skalę – ubolewa w rozmowie z „Wyborczą”. Krupa jest mistrzem piekarskim i zarazem starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS