Jackfruit ma dwie odsłony – słodką i słoną. Dziś pokażę wam słoną, która jest bardzo ciekawa.
Jackfruit to niesamowicie ciekawy owoc. Dojrzały jest słodki i żółty, a w smaku przypomina nieco mango. Można go jeść prosto z puszki (świeżego raczej w Polsce nie dostaniecie) i jest bardzo pyszny.
Natomiast zielony jackfruit to zupełnie inna bajka. W środku jest biały i włóknisty, przypomina gotowanego kurczaka. Nie polecam jeść go na surowo. Za to, po obróbce termicznej i dodaniu paru przypraw świetnie sprawdzi się do burgera, na kanapkę czy jako dodatek do frytek.
Warto jeszcze wspomnieć, że to niezwykle zdrowy owoc. Jest bogaty w witaminy, żelazo, magnez, a także cynk. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety.
Przepis
@nowiny_pl Owocowy gyros!? #vegan #fyp ♬ Replay – Lady Gaga
Składniki
- 1 puszka zielonego jackfruita,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- szczypta płatków czili,
- 1 łyżeczka czosnku kolorowego,
- 1 łyżeczka czosnku suszonego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
Jackfruita wyciągamy z puszki i lekko odsączamy ręcznikiem papierowym. Następnie przekładając do miski, rozrywamy na drobniejsze kawałeczki, a następnie przyprawiamy. Przyprawiony owoc warto zostawić na godzinę w lodówce, ale nie jest to krok konieczny. Kolejnym krokiem jest wrzucenie jackfruita na patelnię i smażenie na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż się ładnie zarumieni. Gotowe!
Polecam podawać z frytkami.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS