A A+ A++

Borówka amerykańska fot. Pixabay

Borówki amerykańskie to owoce, z dodatkiem których możemy zjeść pyszne jogurty, naleśniki, ciasta i wiele innych. W surowej postaci można je przechowywać nawet do 10 dni, jednak co zrobić z ich nadmiarem? Poniżej przedstawiamy top 3 sposobów na wykorzystanie borówek amerykańskich.  

Jogurt z borówkami i truskawkami 

Jogurt z owocami i orzechami to przepyszne śniadanie na dobry początek dnia. Nie dość, że robi się go łatwo i szybko, to jeszcze człowiek jest po nim syty przez pierwszą część dnia. Jogurt przełóż do miski, wsyp dwie garści borówek amerykańskich i tyle samo truskawek. Dodaj do tego dwie łyżki orzechów włoskich, laskowych lub migdałów i dokładnie wymieszaj. Podawaj świeżo po przyrządzeniu! 

Sok z borówek amerykańskich 

Z nadmiaru borówek można również przyrządzić pyszny, domowy sok. Wystarczy zakupić w tym celu: 2 i pół kilo borówek i 500 gramów cukru. Umyj i przebierz borówki, a następnie zmiksuj je na gładką masę. Miazgę powstałą w ten sposób przełóż do wyparzonych słoików. Dodaj do nich cukier i dobrze wymieszaj. Całość odstaw na dobę. Od czasu do czasu mieszaj w słoiku. Po upływie 25 godzin przecedź sok i przelej do słoików. Następnie pasteryzuj je przez 15 minut. Tak uzyskany sok możesz przechowywać przez całą zimę.  

Babeczki z borówkami amerykańskimi 

Zrób swoje ulubione ciasto na babeczki, najlepiej te waniliowe. Dodaj do nich borówki i delikatnie zamieszaj. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.  

Jak widać, jest wiele sposobów na wykorzystanie borówek amerykańskich. A jaki jest twój ulubiony? 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZnamy pierwszych bohaterów KSW 74
Następny artykuł„Droga św. Pawła” – rowerowi pielgrzymi już na Słowacji