Pracownicy PAN-u przekazują młodzieży wiedzę o żywności. Ta może się przydać uczniom w życiu codziennym, ale także być początkiem naukowej kariery. Wszystko w ramach projektu EIT Food Science Class
Idea przedsięwzięcia jest prosta: młodzież wciela się w rolę naukowców i bada żywność. Uczy się, skąd pochodzą produkty, które trafiają na sklepowe półki, a później lądują na naszym talerzu. Uczniowie analizują ich wartość odżywczą, poznają metody przetwarzania żywności, prowadzą badania na temat popularnych produktów wśród swoich rówieśników, a na końcu pracują nad kampanią, w której przekazują w przystępny sposób wyniki swoich obserwacji.
Na tym polega projekt Food Science Class realizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. Rozmawiamy o nim z Justyną Banasiak, koordynatorką projektu Food Science Class z ramienia Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS