A A+ A++

Lemoniada cytrynowa fot. Pixabay

Gdy przychodzimy latem do restauracji i przychodzi czas na złożenie zamówienia, większość z nas od razu wie, co chce do picia – pyszną lemoniadę. Jednak jak zrobić tak pyszną lemoniadę również w domu? Podpowiadamy! 

Klasyczna lemoniada cytrynowa z miętą 

Zdarzyło ci się, że chcąc przyjąć gości postanowiłeś zrobić lemoniadę? W teorii jest to niezwykle proste – wystarczy wycisnąć cytryny, dodać cukier, lód i zamieszać. W praktyce? Jest to nieco bardziej skomplikowane.  

Podstawą udanej lemoniady jest syrop cukrowy. Jak go przygotować? Wymieszaj wodę i cukier w proporcjach 1:1, przelej do garnka i podgrzej na kuchence. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Opcjonalnie możesz także do lemoniady przygotować syrop miętowy.  

Następnie wyciśnij sok z cytryny i dokładnie pomieszaj z syropem. Dopiero potem dodaj wodę, a na końcu (gdy składniki się już ze sobą połączą) dodaj lód. I gotowe, smaczna lemoniada zrobiona w 15 minut! 

Inne lemoniady 

Jeśli szukasz innych, bardziej egzotycznych smaków możesz spróbować lemoniad owocowych. Arbuzowa, bazyliowa z truskawką, mango, brzoskwiniowa. Wystarczy zblendować owoce, dodać zioła, wodę i lód i voila! Nasza przepyszna lemoniada jest już gotowa. 

Warto samodzielnie przygotowywać lemoniadę. To napój, którego przyrządzenie nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani zbyt wielu pieniędzy. Co więcej, możesz wcześniej przygotować sobie syrop cukrowy, co znacznie usprawni proces powstawania lemoniady. Poza tym, możesz wykorzystywać go również w drinkach.  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPapież: Ból i wstyd muszą stać się okazją do nawrócenia
Następny artykułNie zaśmiecajmy nieba!