W lasach województwa śląskiego pojawiły się goryczaki żółciowe. Te apetycznie wyglądające grzyby są paskudne, nic nie jest w stanie poprawić ich smaku.
Goryczaki żółciowe rosną od czerwca do końca października w lasach iglastych, tworzą mikoryzę z sosną. Na Facebooku jest wiele popularnych grup dla grzybiarzy, wcale nie tak rzadko pod zdjęciami zbiorów pojawiają się komentarze, że wśród zebranych grzybów ktoś wypatrzył goryczaka żółciowego.
Grzybiarze mylą goryczaki ze smacznymi gatunkami
Nie bez powodu – we wszystkich atlasach grzybów można przeczytać, że niedoświadczeni grzybiarze mogą pomylić goryczaka żółciowego ze smacznymi grzybami jadalnymi, np. koźlarzem babką lub borowikiem szlachetnym. Goryczaki są efektowne, z daleka widać ich brązowe kapelusze, natomiast ich smak jest wyjątkowo paskudny, są bardzo gorzkie. Niektórzy grzybiarze nazywają je szatanami, myląc je z trującymi borowikami szatańskimi.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS