A A+ A++

Dojrzałe owoce (kilogram) myjemy, po czym rozgniatamy drewnianym tłuczkiem. Przekładamy do szklanego słoja lub gąsiora, dodajemy kilka goździków, kawałek cynamonu oraz pół laski wanilii, po czym zalewamy spirytusem (1,5 litra). Poruszamy naczyniem, by wszystkie składniki się wymieszały, szczelnie zamykamy i ustawiamy w ciepłym, nasłonecznionym pomieszczeniu na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub bibułę. Płyn przelewamy do jednego naczynia, porzeczki do drugiego, Zasypujemy je cukrem (500 g) i polewamy miodem (3 łyżki), zostawiamy na 3-4 dni. Powstały syrop dolewamy do nalewki, mieszamy, filtrujemy, przelewamy do butelek i szczelnie korkujemy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNysa – Gdzie i kiedy nie będzie wody?
Następny artykułUtrudnienia na drogach: Korek na A4 i karambol na obwodnicy Wrocławia