Określany mianem pierwszego krakowskiego street foodu obwarzanek to bez wątpienia jeden z symboli Krakowa. Jak jednak odróżnić prawdziwy obwarzanek od wypełnionej powietrzem podróby?
Zajadała się nimi królowa Jadwiga, był przysmakiem tylko dla wybranych, piekarze walczyli o przywilej ich wypiekania – o krakowskich obwarzankach krąży wiele legend, część z nich prawdziwa. I choć do dziś wciąż nie wiadomo, od kiedy dokładnie obwarzanki są w Krakowie wypiekane, wiadomo, że ich historia jest wyjątkowo długa. I rzeczywiście sięga królowej Jadwigi.
– Od ponad 600 lat obwarzanki są nierozłącznie związane z historią miasta Krakowa, a pierwsze pisane wzmianki na ich temat pochodzą z czasów panowania królowej Jadwigi. Zachował się na przykład zapis z królewskich ksiąg finansowych z 1394 roku, właśnie na zakup obwarzanków – opowiada Zuzanna Żmuda z Żywego Muzeum Obwarzanka w Krakowie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS