Pomysł na stworzenie innowacyjnych batonów białkowych to odpowiedź na potrzeby osób aktywnych fizycznie. – Zawodowo zajmuje się żywieniem człowieka i technologią spożywczego przetwórstwa surowców roślinnych, a amatorsko lubię uprawiać różne sporty. Czasami zdarza mi się korzystać z różnej żywności przeznaczonej dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej, stąd pomysł na połączenie suplementu diety z produktem wysoko białkowym – mówi dr inż. Tomasz Cebulak, lider projektu naukowego.
Produkt badaczy z Uniwersytetu Rzeszowskiego charakteryzuje się wysoką zawartością białka roślinnego i wartościami w postaci związków organicznych o udokumentowanych właściwościach stymulujących układ immunologiczny organizmu. Dodatkowo, batony te są miękkie i dobrze smakują. Rozwiązania dostępne na rynku mają bardzo twardą konsystencje i nie posiadają żadnych walorów smakowych.
Obecnie, produkt jest we wczesnej fazie rozwoju, a to oznacza, że wymaga jeszcze dopracowania. – Główną kwestią pozostają udziały białek roślinnych z różnych surowców oraz kwestie związane z profilowaniem smakowym i końcową formą batonu. Na podstawie licznych prób ustalono, że najlepszą formą doskonalenia technologicznego są batony w formie wypiekanych ciasteczek – tłumaczy dr inż. Tomasz Cebulak.
Przed zespołem naukowym z Uniwersytetu Rzeszowskiego stoi nie lada wyzwanie, aby skutecznie dopracować produkt i móc rozwijać go dalej. Obecnie barierą jest procentowy udział białka w wyrobie, ponieważ do tej pory konstrukcję „nośną” batonów tworzyły białka jaja i cukier. Na potrzeby tego projektu wymyślono nową strukturę składającą się ze specjalnego białka roślinnego, które po napowietrzeniu pozwala na wprowadzenie kolejnych składników.
Finalny produkt będzie mógł stanowić uzupełnienie diety w białka dla sportowców, wegetarian czy osób odchudzających się. – Nasze batony łączą w sobie wysoką zawartość „dobrych” białek roślinnych i składników biologicznie aktywnych o właściwościach immunoprotekcyjnych, czyli są połączeniem żywności i suplementu. Obecnie świat stoi przed problemem wyżywienia i koniecznością częściowej zamiany białka zwierzęcego białkiem roślinnym – dodaje dr inż. Tomasz Cebulak.
Badania nad rozwojem żywności o właściwościach funkcjonalnych i o ukierunkowanym działaniu są niezwykle istotne. Umożliwiają one bowiem poszerzenie grupy produktów poszukiwanych przez tzw. dojrzałego konsumenta i dają możliwość doskonalenia własnego warsztatu pracy. Efektem takich badań jest produkt dobrze zbilansowany pod względem odżywczym i atrakcyjny organoleptycznie.
Projekt badawczy pn. „Batony na bazie białka roślinnego o właściwościach immunomodulacyjnych” otrzymał dofinansowanie w ramach II naboru do Programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji. – Cały proces naboru wniosków był naszym zdaniem prowadzony prawidłowo. Każdy zainteresowany na wszystkich etapach naboru, otrzymywał odpowiedzi na nurtującego go pytania zarówno za pośrednictwem Internetu, telefonu jak i organizowanych przez PCI szkoleń – ocenia dr inż. Tomasz Cebulak.
Projekt badaczy Uniwersytetu Rzeszowskiego wzbudził zainteresowanie specjalistów PCI. – Potencjał prezentowanego rozwiązania tkwi w tym, że jest ono adresowane do różnorodnych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją suplementów diety, odżywek dla sportowców czy wytwórców klasycznych batonów zbożowo-owocowych. Zestawienie takich unikalnych cech żywności prozdrowotnej umożliwi zainteresowanym podmiotom pozyskać nowych klientów co przyniesie duże korzyści ekonomiczne. Z punktu widzenia dalszego rozwoju projektu istotny jest wybór licencjobiorcy, którego doświadczenie oraz zaangażowanie będzie przekładać się na wprowadzenie rozwiązania na rynek, a w konsekwencji na przychód – wyjaśnia Sławomir Chrobak, Specjalista ds. Rozwoju Technologii PCI.
Rozwiązanie zostało docenione przez międzynarodowe jury i otrzymało złoty medal w ramach XV Międzynarodowych Targów Wynalazków i Innowacji INTARG 2022.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS