Taki tort zachwyci każdego – zarówno osobę dorosłą, jak i dziecko, a przede wszystkim – solenizanta, który ma urodziny. Ta słodycz – pomimo wielu kroków – jest prosta w przygotowaniu, a potrzeba tylko czasu, aby ją wykonać. Owocowe kulki są czymś nowym, a dają ciekawą teksturę w masie.
Tort z owocowymi kulkami
Składniki na biszkopt:
– 7 jaj
– 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już gęsta dodajemy po łyżce cukier i dalej miksujemy, dodajemy żółtka i dalej ubijamy naszą masę. Musi być gęsta z niewyczuwalnymi drobinkami cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy delikatnie mieszając szpatułką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy, zapinamy obręcz i wykładamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni ( grzałka górna i dolna) ok. 20-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczony, wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w blaszce na podłogę z wysokości ok. pół metra. Pozostawiamy do ostygnięcia i przekrajamy na pół.
Składniki na galaretkę:
– 2 galaretki o dowolnym smaku – u mnie poziomkowa
– 0,5 l wody
– dowolne owoce – u mnie borówki, jagody i wiśnie
Wykonanie galaretki:
Galaretki zalewamy wrzątkiem, kiedy lekko ostygnie wrzucamy owoce i wylewamy do foremki o średnicy mniejszej niż średnica biszkoptu.
Składniki na masę śmietanowa z borówkami:
– 500ml śmietany 36%
– 250g serka mascarpone
– opcjonalnie cukier puder
– borówki
Wykonanie masy śmietanowej z borówkami:
Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder miksujemy na sztywną masę i dodajemy borówki.
Składniki na kolorowa bezę:
– 7 białek
– szklanka cukru
– szczypta soli
– dwa kisiele o dolnym smaku – u mnie poziomkowe
Wykonanie kolorowej bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na gęstą masę. Kiedy masa będzie już ubitą wsypujemy kisiele i dalej delikatnie miksujemy. Całość wykładamy do tortownicy takiej jak średnica biszkoptu.
Składniki na masę z białej czekolady i kulkami owocowymi:
– 500ml śmietany 36%
– 250g serka mascarpone
– opcjonalnie cukier puder do smaku
– dwie białe czekolady
– u mnie wyciśnięty sok z kiwi (150ml), pomarańczy(150ml), borówek (150ml)
– Agar – 2g agaru do każdego soku
– 1/2 szklanki oleju
– zakraplacz/strzykawka
Wykonanie masy z białej czekolady i owocowymi kulkami:
Czekoladę rozpuszczamy, śmietanę z serkiem mascarpone ubijamy i dodajemy ostudzoną czekoladę.
Olej wstawiamy do lodówki, ewentualnie zamrażarki na chwilę i mocno go schładzamy. Soki (każdy oddzielnie) mieszamy z agarem (150g soku i 2g agaru) i doprowadzamy do wrzenia. Gorący płyn wciągamy do zakraplacza i po kropelce wpuszczamy do zimnego oleju. Po kilku chwilach kulki zastygają – odcedzamy je wtedy na sitku i przepłukujemy zimną wodą, żeby pozbyć się resztek oleju.
Owocowe kulki dodajemy do masy i mieszamy.
Składniki do tynku:
– 250ml śmietany 36%
– 150g serka mascarpone
– opcjonalnie cukier puder
Wykonanie masy do tynku:
Śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem miksujemy na sztywno.
Składniki na masę milky way:
– 75 ml mleka
– 75 g cukru
– 300 g miękkiego masła 82% tłuszczu
– 135 g mleka w proszku
– barwniki spożywcze
Wykonanie masy milky way:
Mleko z cukrem podgrzewamy w rondelku cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mleko w proszku przesiewamy. W głębokiej misce umieszczamy masło i ubijamy na miękką i puszysta masę (około 10-15 minut). Ciągle miksując dodajemy łyżka po łyżce mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Całość miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Następnie zmniejszamy obroty i miksujemy około 10 minut, bądź jeżeli w kremie jest wyczuwalna konsystencja mleka w proszku. Krem wychodzi dość rzadki, więc przez dekorowaniem nim tortu należy wstawić do lodówki, aby lekko się ochłodził (ale nie za długo, dosłownie na 3-4 minutki). Do kremu dodajemy barwniki wedle uznania.
Ważne wskazówki dotyczące masy:
1. Masło powinno być w pokojowej temperaturze (ale nie lejące się).
2. Masę możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed użyciem musimy ją lekko ocieplić, aby zmiękła i chwilę miksować na najwyższych obrotach.
3. Tort otynkowany tą masą, musi być stabilny i umieszczony na twardym podkładzie, gdyż ulega pęknięciom.
4. Przed wykonaniem tynkowania na torcie należy go wcześniej wyjąc z lodówki, aby się ocieplił w innym wypadku będziemy mieć problem z rozprowadzaniem masy.
Złożenie tortu:
Połowę biszkoptu przekładamy na paterę i nasączamy wodą z cytryną na to wykładamy dwie łyżki masy śmietanowej z borówkami, a na to galaretkę z owocami i resztę masy borówkowej. Całość przykrywamy bezą, a na nią masę czekoladową z owocowym kawiorem i na górę druga część biszkoptu nasączona wodą z cytryną. Całość tynkujemy masa śmietanowa i ozdabiamy masa milky way.
Smacznego!
Natalia Franciszkiewicz
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS