A A+ A++

Margaryna była nie byle jaka, bo z rysunkiem palmy, i miała być substytutem masła w czasach jego wiecznego niedoboru. Przez niemal cały PRL i później takie produkty powstawały w Zakładach Przemysłu Tłuszczowego przy Radzymińskiej na warszawskim Targówku. Starsi mieszkańcy pamiętają jeszcze kolejki ciężarówek z rzepakiem pod bramą zakładu i zapach masła o poranku wyczuwalny na całym osiedlu.

Czas produkcji w mieście dobiegł jednak końca. W 2009 roku ZPT kupił potentat w branży, firma ZT „Kruszwica”. Szybko jednak zakład zamknęła, produkcję przeniosła za miasto, a wielkie silosy na zawsze zniknęły z krajobrazu Targówka.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułStraż Miejska: Spłoszony pies przyczyną urazu głowy u rowerzysty
Następny artykułRaport o stanie Opola. Mamy więcej pojazdów niż mieszkańców.