A A+ A++

21. warsztaty etnograficzne „Ginące Zawody” dobiegły końca. Przez trzy dni w Zagrodzie Kurpiowskiej w Kadzidle twórcy ludowi, artyści, rzemieślnicy uczyli uczestników umiejętności oraz technik, których znajomość była niegdyś niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego gospodarstwa.

Dzieci, młodzież szkolna, a nawet dorośli od środy do piątku poznawali tajniki takich profesji jak garncarstwo, rzeźbiarstwo, koronkarstwo, wycinankarstwo, plecionkarstwo, tkactwo. Można było zobaczyć jak uzyskuje się len, śmietanę, mąkę, albo jak prało się na tarze, czy wykonywało pisanki, ozdoby z bibuły, a nawet świece i dekoracje z pszczelego wosku. Tematem przewodnim tegorocznych warsztatów były kurpiowskie wypieki. Wspaniałe zapachy słodkich pempuchów, fafernuchów czy świeżutkiego, pieczonego na miejscu chleba unosiły się po całej Zagrodzie.

Uroczyste zakończenie warsztatów miało miejsce w piątek 3 czerwca. Powiat Ostrołęcki reprezentowali wicestarosta Krzysztof Parzychowski i Katarzyna Grodzka, dyrektor Wydziału Promocji i Rozwoju. 

Powiat Ostrołęcki wsparł finansowo organizację Ginących Zawodów.

Tekst i zdjęcie Muzeum Kultury Kurpiowskiej

 

 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPowiat Ostrołęka: Dzień Dziecka w Kadzidle na sportowo i muzycznie
Następny artykułUM Suwałki: Radosne 5-lecie