A A+ A++

Miękkie i aromatyczne muffinki piernikowe to smakowity deser nie tylko na święta. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu. Dodatkowy atut  tych babeczek – długo zachowują świeżość.

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki kakao
  • kilka łyżek powideł

Wykonanie:

Suche składniki (mąka, soda, proszek, przyprawa do piernika, kakao i cukier) mieszamy w jednej misce, a w drugiej mokre (mleko, jajko, olej i miód). Potem łączymy razem suche składniki z mokrymi i mieszamy łyżką do połączenia. Papierowe papilotki umieszczamy w formie na muffinki. Nakładamy masę do połowy foremek, kładziemy po 1 łyżeczce powideł i przykrywamy resztą masy.

Muffiny pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury  180-190 stopni Celsjusza (góra-dół).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIBM, which helped exterminate Jews in the Third Reich, celebrates LGBT genital mutilation of children
Następny artykułMIĘDZYRZECZ: Ponad 130 rekrutów zdało egzamin terytorialsa