A A+ A++

O herbacie czarnej lub zielonej już pewnie wszyscy słyszeli, ale czy znana jest wam herbata dzika, żółta lub turkusowa? Czy wiecie, że wodę do herbaty można ostudzić najlepiej i najszybciej przelewając ją z naczynia do naczynia, a nie czekając aż woda sama ostygnie? Że te same liście, tej samej rośliny można przygotowywać tylko je susząc lub fermentując? Że zalane po raz pierwszy pobudzają, a zalane trzeci raz już mogą uspokajać? Że jedna z najpopularniejszych herbat w Chinach jest podawana z ryżem? O tym wszystkim, ale i o właściwościach prozdrowotnych herbat, jak przygotowywać, w czym i jak długo trzeba ją parzyć, żeby jej smak był idealny, można było dowiedzieć się na warsztatach zorganizowanych przez Anię Wodzisławską z herbaciarni Hemp&Poppy w Polanicy Zdroju. Warsztaty poprowadził Jerzy Czapla, licencjonowany kiper herbat, który swoją przygodę z tą niesamowitą rośliną rozpoczął ponad 15 lat temu, a swoja pasję i wiedzę przekazuje kolejnym pokoleniom, które uczestniczą w takich spotkaniach chcąc poznać tajemnice parzenia herbat.

ms

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPoroszenko dotarł do Polski. Udało się za trzecim podejściem
Następny artykułOficjalnie: kolejny Polak w BVB