A A+ A++

Młynne. Po dwuletniej przerwie w Młynnem – w Restauracji „Tartak” odbył się V Plenerowy Konkurs Kulinarny Młodzieży OHP adresowany do uczestników Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP i Centrów Kształcenia i Wychowania, kształcących się w innym zawodzie niż kucharz.

Organizatorem przedsięwzięcia była Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy oraz 6-32 Hufiec Pracy w Limanowej. Głównym celem imprezy było rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych młodzieży oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez wykorzystanie do przygotowania potraw zdrowych i naturalnych składników.

W kulinarnej rywalizacji wzięło udział 18 małopolskich drużyn. Po oficjalnym otwarciu konkursu uczestnicy pracowali w dwuosobowych drużynach, a ich zadaniem było przygotowanie pstrąga z grilla wraz z dodatkami według samodzielnie opracowanej receptury. Efektem pracy grillujących były smaczne potrawy podane w ciekawy i oryginalny sposób. Przy ocenie komisja brała pod uwagę smak, estetykę podania potrawy, a także kreatywność w przygotowaniu.

Jury obradowało w składzie: Bożena Rążewska – zastępca wojewódzkiego komendanta małopolskiej komendy OHP, Jakub Kasiński – właściciel restauracji „Tartak”, laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Jacenty Musiał – dyrektor Gminnej Publicznej Biblioteki w Starej Wsi, a także Ewelina Bartuś – wychowawca 6-17 HP Oświęcim.

– Gratuluję wszystkim, bo pomimo, że nie jesteście kucharzami, potrafiliście przygotować tak wspaniałe potrawy – podkreśliła Bożena Rążewska.

– Obserwując Was dzisiaj jestem zaskoczony, że młodzież jest tak entuzjastycznie nastawiona na życie, że gotuje z taką radością i pasją – powiedział Jacenty Musiał.

– Bardzo miło było dzisiaj oceniać Wasze dania. Widać było, że wkładaliście w to dużo serca i gotowaliście z uśmiechem. Na początku był trochę stres, ale potem już minął i widać było uśmiech na twarzy, zresztą to przełożyło się to na dania – powiedział szef Jakub Kasiński.

– Cieszę się, że mogłem gościć na konkursie i doceniam pomysły, zaangażowanie i te wspaniałe potrawy, które przygotowała młodzież. Życzę, abyście swoje pasje dalej realizowali, a swoje pomysły finalizowali na różnego rodzaju na konkursach czy w dorosłym życiu – podsumował starosta Mieczysław Uryga, który konkurs objął honorowym patronatem.

Ostatecznie mistrzami V Plenerowego Konkursu Kulinarnego Młodzieży OHP okazali się reprezentanci Centrum Kształcenia i Wychowania w Szczawnicy-Jabłonce – Wiktoria Latta i Karolina Gasińska. Drugie miejsce zajęły Patrycja Wąsowicz i Bożena Siciarz – drużyna z Limanowej. Natomiast trzecie miejsce przypadło Karolinie Jasak i Paweł Ryczek z 6-24 HP z Dąbrowy Tarnowskiej.

Na zakończenie uczestnicy plenerowej imprezy mieli okazję obejrzeć pokaz kuchni molekularnej przygotowany przez Jakuba Kasińskiego, który zrobił na wszystkich duże wrażenie.

(Tekst – Danuta Lorek, zdjęcia – Karolina Młynarczyk, Wioleta Biernat)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPowstaną tężnie – promesy rozdane
Następny artykułDni Czempinia 2022 [Program]