Koła gospodyń wiejskich, członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, a także rzemieślnicy i rękodzielnicy – między innymi ci regionalni twórcy mogą zaprezentować swoje wyroby podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Kultury Ludowej – „Jawor u źródeł kultury”, który 26 czerwca odbędzie się w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej informuje, że instytucja ta już rozpoczęła przyjmowanie zgłoszeń wystawców.
– Wydarzenie będzie miało charakter ogólnopolski, dlatego zależy nam, by ta oferta była jak najbardziej pełna i barwna. Wiemy, że przyjadą do nas także wystawcy z Polski, więc chcemy, żeby nasi regionalni wystawcy błyszczeli na ich tle i chcemy też naszym gościom, którzy przyjadą z różnych zakątków kraju, pokazać, jak wspaniale smakuje Świętokrzyskie – podkreśla.
W sprawie szczegółów, Beata Ryń odsyła na internetową stronę instytucji.
– Zapraszam do tego, abyście wchodzili na stronę Muzeum Wsi Kieleckiej, w kalendarium imprez jest pełna informacja dla wystawców, w jaki sposób można się zgłosić, czego możecie od nas oczekiwać, i czego my także oczekujemy od was. Serdecznie zapraszamy, zgłaszajcie się do nas, tym bardziej, że liczba miejsc będzie ograniczona, a chcielibyśmy nakarmić wszystkich gości, którzy do nas przyjadą z całej Polski i chcielibyśmy zareklamować to, z czego słynie województwo świętokrzyskie. Produktów lokalnych, które są zarejestrowane, jest bardzo wiele i liczymy, że wszystkie ona pojawią się podczas „Jawora u źródeł kultury” – zaznacza.
„Jawor u źródeł kultury” to wydarzenie od 2010 roku organizowane przez Radio Kielce. W czasie finału, 26 czerwca zostaną nagrodzeni świętokrzyscy twórcy i artyści ludowi za ich działalność i osiągnięcia w krzewieniu kultury ludowej w swoich małych ojczyznach. Po raz pierwszy nagrodę przyzna Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Podczas koncertu finałowego zaprezentują się też najlepsi artyści z całej Polski.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS