A A+ A++

Trwa sezon na szparagi. Te pyszne i lekkostrawne warzywa mają obecnie najlepszy smak, dlatego warto wprowadzić je do naszej diety. Szukasz pomysłu na obiad ze szparagami? Proponujemy przygotować smakowitą frittatę ze szparagami, szynką, serem i szczypiorkiem. To proste do wykonania danie, które nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i jest też bardzo sycące i pożywne. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

Nazwa frittata pochodzi od włoskiego słowa „smażony”. To popularne danie, przygotowywane na bazie jajek, smażone na małym ogniu i zapiekane na jednej patelni. Zwykle dodaje się do niej świeże warzywa i wędliny.

Frittata to danie sycące, szybkie i łatwe do przygotowania. Można do niej dodać niemal wszystko, co znajdziemy w naszej lodówce.

Do frittaty pasują m.in.:

  • szparagi,
  • szpinak,
  • boczek,
  • szynka,
  • szczypiorek,
  • papryka,
  • feta,
  • bataty,
  • brokuły.

Frittatę może podać na śniadanie, a także na obiad. Świetnie sprawdzi się również na zimno, pokrojona w małe kawałki i podana jako przystawka na imprezę.

Szparagi to lekkostrawne warzywa, o małej kaloryczności – w 100 g szparagów jest ok. 20 kcal. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu są sycące.

Sezon na szparagi trwa w maju i czerwcu. Możemy kupić:

  • szparagi zielone
  • szparagi białe
  • szparagi fioletowe

Mamy dla Ciebie przepis na pyszną i pożywną frittatę ze szparagami.Proponujemy do niej dodać szynkę i żółty ser. Równie dobrze sprawdzi się wędzony boczek, czy kiełbasa chorizo. Przed podaniem warto posypać danie posiekanym szczypiorkiem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować frittatę ze szparagami:

Zobacz galerię(13 zdjęć)

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

(porcja dla 5-6 osób, czas przygotowania: ok. 30 minut)

Frittata ze szparagami gotowa. Przed podaniem posyp ją szczypiorkiem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 250 ml mleka
  • 10 jajek
  • 10 dag szynki lub boczku
  • 10 dag żółtego sera np. gouda
  • szczypiorek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni góra-dół.
  2. Szparagi umyj i odłam końcówki.
  3. Szynkę i ser pokrój w kostkę.
  4. Jajka wybij do miski i dodaj do nich mleko, sól, pieprz i chili. Całość wymieszaj.
  5. Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż szparagi i szynkę przez ok 5 minut.
  6. Wlej na patelnię masę jajeczną i smaż jeszcze ok 5 minut pod przykryciem.
  7. Następnie włóż patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
  8. Przed podaniem frittatę posyp posiekanym szczypiorkiem.

Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera

Wideo

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolejny wykład w ramach Roku Johanna Daniela Titiusa
Następny artykułZDMK zapowiada mniej ekranów wzdłuż Meissnera. Mieszkańcy protestują przeciwko wycince