Szybkie bezmięsne danie na piątkowy obiad. Naleśniki potrafi zrobić każdy, a w połączeniu ze szpinakiem i serem tworzy idealne połączenie smaków.
Naleśniki ze szpinakiem i sosem serowym
Składniki:
– 4 jaja
– 0,5 litra mleka
– ok. 2 szklanki mąki
– łyżka oleju
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy rózgą, dodajemy mleko i mąkę, aby uzyskać ciasto konsystencji kwaśnej śmietany. Wlewamy olej podgrzany na patelni, na której będziemy smażyć naleśniki i dokładnie mieszamy. Smażymy kolejno placki na rozgrzanej patelni. Patelnię smarujemy pędzelkiem maczanym w oleju.
Składniki na farsz:
– opakowanie sera feta
– opakowanie szpinaku
– przyprawy: pieprz, zioła, czosnek
– masło
Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na patelnię wraz z łyżką masła. Podsmażamy, aż zielenina będzie miękka. Dodajemy fetę. Smażymy aż oba składniki się ze sobą połączą tworząc farsz. Dodajemy ulubione przyprawy i odstawiamy na bok, do ostudzenia.
Kiedy farsz będzie zimny należy nim nadziać naleśniki. Na każdy placek należy nałożyć po półtorej łyżki masy. Rozsmarowujemy i składamy w rulon. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Składniki na sos serowy:
– 250 g sera żółtego
– pół szklanki mleka
– 1/4 szklanki śmietanki 30%
– w razie potrzeby mąka ziemniaczana do zagęszczenia
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła, słodka papryka
Wykonanie:
Do rondla należy wlać mleko i śmietankę. Pogrzać chwilę, aby prawie się zagotowało. Po tym należy wrzucić do płynu ser. Najlepiej go najpierw zetrzeć na tarce, aby szybciej się roztopił. Masę należy cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby należy dodać mąkę ziemniaczaną. Na koniec należy wsypać przyprawy.
Sosem oblewamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
Smacznego!
(or)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS