Już w piątek, na ryneczku przy Jerzego i w sobotę, podczas jarmarku bożonarodzeniowego, będzie można zabrać do domu, z wyjątkowym masłem z renety w środku, Gorzowski Słoik Jabłkowy.
To efekt działań promujących renetę landsberską i jej przetwory wśród mieszkańców oraz działania wyróżniające Gorzów na kulinarnej mapie Polski.
Słoiczek będzie można otrzymać na miejskim stoisku promocyjnym na ryneczku Gorzowskiego Rynku Hurtowego przy ul. Jerzego w piątek (20 grudnia) od godziny 9.00 oraz na jarmarku bożonarodzeniowym w sobotę (21 grudnia) od godziny 14.00.
By otrzymać słoiczek, należy przynieść na stoisko własnoręcznie wykonaną kartkę świąteczną.
Masło, które znalazło się w Gorzowskim Słoiku Jabłkowym, zostało przygotowane według receptury zaproponowanej w konkursie i zmodyfikowanej na potrzeby masowej produkcji przysmaku.
A ten zrobiony jest z jabłek (odmiany renety), jabłkowego soku, soku z cytryny oraz przypraw: gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, kardamonu i zmielonego ziela angielskiego. Za konsystencję i wyjątkowy smak odpowiada także dodane do produktu masło.
Jabłkowy przysmak będzie doskonałym uzupełnieniem świąteczne menu. Nadaje się zarówno do potraw wytrawnych – mięsnych i słodkich. Doskonały do szarlotki, naleśników i jako dodatek do maślanych bułek i rogali.
Wyprodukowane przez lokalnego producenta przysmaki będą wręczane w najbliższym czasie gościom i turystom w Gorzowie jako miejski upominek. Kolejnym krokiem jest wprowadzenie Gorzowskiego Słoika Jabłkowego na rynek.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Bartłomiej Nowosielski
Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS