Makaron to podstawowy składnik dań kuchni włoskiej!
Makaron ma wielu miłośników na całym świecie. Uwielbiamy spaghetti, tagiatelle czy pene. Wykorzystujemy go także do przygotowywania dań kuchni polskiej. Stanowi on składnik szybkiego, prostego, pysznego i pożywnego obiadu.
W sklepach znajdziemy szeroki wybór makaronów, różnych producentów i rodzajów, jednak zdecydowanie najlepiej smakuje makaron przygotowany w domu. Choć jego przygotowania zajmuje sporo czasu, efekt jest tego warty. Pamiętaj, że najlepiej smakuje on przygotowany na świeżo, zdecydowanie lepiej łączy się wtedy z sosami i staje się bardziej kremowy. Domowy makaron jest sprężysty, miękko-twardy, ale przede wszystkim pozbawiony konserwantów i zdrowszy.
Maszynka do makaronu
Chcesz przygotowywać domowy makaron? Niezbędna okaże się maszynka do makaronu. Kluski domowej roboty są pyszne i zdrowe, jednak czas ich przygotowania może skutecznie odstraszyć, dlatego warto zaopatrzyć się w pomocnika w postaci porządnego sprzętu.
Najpopularniejsze są maszynki ręczne. Cenione są za prostą obsługę, zajmują mało miejsca, dlatego nie stanowią problemu w przechowywaniu. Maszynka wygląda nieco jak maglownica – ma rączkę oraz miejsce, do którego wkładamy wcześniej przygotowane ciasto. Dobieramy odpowiednią nakładkę z wzorem makaronu. Uchwyt umożliwia kręcenie, powinniśmy wykonywać je zgodnie z ruchem wskazówek zegara i w ten właśnie sposób uzyskujemy domowe kluski. Dostępne są także maszynki do makaronu elektryczne, które pozwolą na szybsze przygotowanie większej ilości klusek. Wybierając sprzęt warto zwrócić uwagę na jakość jego wykonania – odradzamy modele plastikowe, z kolei polecamy te ze stali nierdzewnej, które są zdecydowanie trwalsze i solidniejsze.
Maszynka do makaronu Fot. shutterstock
Suszarka do makaronu
Przygotowany makaron możemy od razu ugotować, po uprzednim wysuszeniu lub schować do lodówki, obsypany wcześniej mąką – tak przygotowany może stać w lodówce 3 dni. Jeśli chcesz domowy makaron zamrozić, jest to również dobry pomysł. Pamiętaj, że w zamrażarce ciasto może przebywać do 2 miesięcy.
Jak suszyć makaron? Przyda się suszarka do makaronu. Polecamy modele z 16 ramionami, na którym można zawiesić nawet do 2 kilogramów ciasta, dzięki czemu suszony makaron nie zajmuje zbyt dużo miejsca na kuchennym blacie. Na suszarce łatwiej też ciąć krótsze pasma makaronu.
Suszarka do makaronu Fot. shutterstock
Garnek do gotowania makaronu
Garnek do gotowania makaronu zdecydowanie ułatwi przygotowywanie obiadu dla całej rodziny. Przyda się on szczególnie, gdy domownicy są miłośnikami włoskiej kuchni.
Jaki powinien być? Najlepiej sprawdzą się wysokie garnki, wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Warto, by garnek był głęboki i miał grube dno. Gotowanie ułatwi nieprzywierająca powłoka oraz funkcja równomiernego rozprowadzania ciepła po całym naczyniu. Miłośnikom spaghetti polecamy specjalne garnki do gotowania tego makaronu, które wyposażone są w metalowe sitko na makaron. Dobrym wyborem są garnki ze szklaną pokrywką, które umożliwiają kontrolowanie procesu gotowania. Koniecznie zwróć uwagę na uchwyty garnka – nie powinny one się nagrzewać, dzięki temu unikniesz poparzeń.
Garnek do makaronu Fot. shutterstock
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS