Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu reprezentować będzie region Warmii i Mazur podczas XXXIII Sesji Konferencji Regionalnej Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy w 2022 roku w Łodzi.
W Sesji Regionalnej FAO (Food and Agriculture Organization) wezmą wysocy przedstawiciele ministerstw rolnictwa z 53 krajów Europy i Azji Środkowej oraz wszystkich krajów skupionych w Unii Europejskiej. Wśród uczestników znajdą się także obserwatorzy z organizacji międzynarodowych i organizacji pozarządowych. Konferencja Regionalne FAO służyć będzie wymianie informacji i ustaleniu priorytetów regionalnych prac FAO.
Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu, jako zwycięzca ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „BITWA REGIONÓW”, prezentować będzie na arenie międzynarodowej regionalne produkty i potrawy pochodzące z Warmii i Mazur. Z zaproponowanych dań przedstawiciele ONZ wybrali: dzyndzałki z wędzoną sielawą – zwycięskie danie „BITWYREGIONÓW”, czarną polewkę, także docenioną w konkursie kulinarnym przez samego Karola Okrasę, oraz szarlotkę z miętowymi lodami własnej roboty. Oprócz dań głównych, na stole Koła znajda się także fefernuszki, zsiadłe mleko, mazurskie miody oraz regionalne sery. Będzie to doskonała okazja do promocji regionu oraz Gminy Ostróda.
Źródło: Gmina Ostróda
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS