A A+ A++

Batony proteinowe stają się coraz bardziej popularne. Zostały stworzone z myślą o osobach aktywnych fizycznie, jednak obecnie coraz więcej osób decyduje się po nie sięgnąć. Dzieje się tak z uwagi na ich gabaryty i potencjalnie lepszy skład od innych tego rodzaju przekąsek. Są one doceniane szczególnie przez osoby zabiegane, które szybko muszą zaspokoić głód w biegu, aby wytrzymać jeszcze chwilę do kolejnego posiłku. Czy jest to odpowiednie rozwiązanie. Co tak naprawdę dają batony proteinowe i jakie mają właściwości?

 

O co chodzi z batonem proteinowym?

W zamyśle producentów baton proteinowy to symbol naszych czasów i jest jednym z przedstawicieli jedzenia funkcjonalnego (ang. super food). Co więcej, mówi się o tym, że mają one za zadanie zwiększać masę mięśniową, posiadając tym samym właściwości odchudzające. Te wszystkie zastosowania są argumentowane składem batonów proteinowych. Zatem jak on wygląda?

Z czego składają się batony proteinowe?

Ich najważniejszym składnikiem będą oczywiście białka (proteiny), wynikające z nazwy. Co ważne, zawartość białka w batonie proteinowym powinna odpowiadać 26-47 proc. całkowitej masy produktu. Wykorzystuje się w tym celu zarówno odmiany białka serwatkowego, jak i kazeina, białka sojowe, białka jaj kurzych itp. Pozostały skład batonów proteinowych zajmują m.in.:

węglowodany – od 25 do 35 proc. całkowitej masy produktu, jednak przyjmuje się, że nie powinno być ich więcej niż 20 g. w jednym batonie.

tłuszcze – przyjmuje się, że najlepsze batony proteinowe posiadają ich nawet 20% w swoim składzie. Jednak tutaj proporcje mogą być dość różne w zależności np. od tego, czy baton jest dedykowany tylko sportowcom itp.

Są to 3 główne składniki, które znajdą się w każdym batonie proteinowym. Całość dopełniona jest przez różne inne substancje odżywcze takie jak błonnik, cukry proste, aminokwasy, bakalie itp.

Najwyższej jakości batony proteinowe, można znaleźć w ofercie sklepu SFD – https://sklep.sfd.pl/Batony_proteinowe-k468.html, które zostały już docenione przez wiele osób, nawet tych mniej aktywnych fizycznie. Posiadając odpowiedni skład, mogą być solidną, zdrową przekąską.

Batony proteinowe w diecie – co warto wiedzieć?

Batony proteinowe przez swój bogaty skład, mogą być atrakcyjne dla wielu osób. Szczególnie w przypadku próby zwiększenia masy ciała. Warto jednak pamiętać o dwóch podstawowych kwestiach. Zostały one stworzone dla sportowców, dlatego osobom mało aktywnym fizycznie nie zaleca się ich spożywania częściej niż raz w tygodniu.

Co więcej, pomimo swojego bardzo bogatego i dobrego składu, batony proteinowe (podobnie jak inne suplementy i odżywki), nie mogą zastępować pełnowartościowych posiłków ze zbilansowanej diety. Powinny być one traktowane bardziej jako zdrowa przekąska.

Na uwagę zasługuje również fakt, że ich spożycie jest zalecane przez specjalistów w formie suplementacji około treningowej, np. do 2 godzin po zakończeniu ćwiczeń. Wynika to z tego, że organizm po wysiłku lepiej przyswaja białko, które w dużej ilości dostarcza się za sprawą batona proteinowego.

Chcąc znaleźć inne suplementy lub odżywki, które posiadają bogaty i wartościowy skład, warto przyjrzeć się ofercie sklepu SFD – https://sklep.sfd.pl/, którego produkty są cenione szczególnie przez sportowców.

Artykuł zlecony

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW Chersoniu wybrano nowego „naczelnika”
Następny artykułJak po 1 maja będziemy latać z lotniska Chopina i z Modlina? “Specjalny algorytm”