Pojemniki na żywność to niezbędnik, który powinien znaleźć się w naszej kuchni. Dzięki nim zakupiona przez nas żywność dłużej zachowa świeżość. Są one również niezbędne, w wypadku, gdy chcemy podzielić się z kimś jedzeniem. Sprawdź, jak wygląda oferta producentów.
Dostosowane do potrzeb
Przed zakupem pojemników na żywność należy określić, jakie mamy w stosunku do nich wymagania. Czy mają służyć przechowywaniu suchych składników, czy mają pomieścić w sobie świeżo przygotowane, niekiedy gorące potrawy? Czy mogą być bezpieczne podgrzane w mikrofali lub piekarniku? Podpowiadamy, co wybrać.
Na rynku istnieje szeroka oferta pojemników do przechowywania żywności. Dzielą się one ze względu na tworzywo, z jakich je wykonano. Pojemniki mogą być plastikowe, szklane lub porcelanowe. Istnieją również pojemniki metalowe, gliniane i ceramiczne.
Warto mieć jednak na uwadze, że w pojemnikach metalowych nie powinno się przechowywać produktów kwaśnych. Dzieje się tak ze względu na reakcje chemiczne, które mogą zajść w takim opakowaniu. Nadają się jednak idealnie do przechowywania, np. herbaty czy pieczywa. Dużym atutem jest ich wytrzymałość.
Dzięki pojemnikom widać, co znajduje się w lodówce fot. Shutterstock
Plastikowe pojemniki
Na rynku istnieje szeroki wybór pojemników z tworzywa sztucznego. Są wygodne, lekkie i szczelne. Idealne do przewiezienia żywności, np. do szkoły czy pracy. Warto jednak zwrócić uwagę, że opakowania dostosowane do przewożenia jedzenia są oznaczone specjalną ikonką widelca i kieliszka na opakowaniu czy też metce.
Spośród pojemników tego typu wyróżniają się te zrobione z silikonu. Można w nich przechowywać żywność nie tylko w lodówce, ale i w zamrażarce. Ponadto dużym atutem pojemników silikonowych jest fakt, że można je podgrzewać zarówno w piekarniku, jak i odgrzewać w mikrofalówce.
Producenci oferują szeroki wybór pojemników na żywność z tworzyw sztucznych. Ważne, aby były dostosowane do naszych wymagań. Wysokie, wąskie pojemniki są idealnie do przechowywania suchej żywności w kuchennych szufladach. Z kolei te niższe i szersze jak ulał będą pasować do wnętrza naszych lodówek.
Warto dopasować pojemniki do swoich potrzeb fot. Ceneo
Pojemniki ze szkła i porcelany
Inną opcją jest zakup pojemników wytworzonych ze szkła i porcelany. Dużym plusem pojemników tego typu jest fakt, że nie wchodzą w niepożądane reakcje z żadnym typem żywności. Z powodzeniem można w nich przechowywać resztki domowych obiadów czy pożywne lunche lub drugie śniadania.
Warto mieć jednak na uwadze, że pojemniki tego typu mogą się rozbić. Z tego względu warto trzymać je przede wszystkim w domu. Do przewozu żywności lepiej posłużą pojemniki plastikowe. W szklanych pojemnikach z powodzeniem można przechowywać produkty sypkie, przede wszystkim przyprawy. Dzieje się tak ze względu na hermetyczne właściwości opakowań tego typu.
Warto zakupić pojemniki o różnych wymiarach fot. Shutterstock
Szklane, plastikowe czy porcelanowe – warto mieć pojemniki do przechowywania żywności w swoim domu. Dzięki nim jedzenie dłużej pozostanie świeże. Szczelne opakowania pomogą również w rozwiązaniu problemów z dokuczliwymi molami spożywczymi. Nie mówiąc o tym, że szuflada wypełniona po brzegi jedzeniem w estetycznych pojemnikach wygląda apetycznie i usprawnia gotowanie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS