Jak przekonuje Emil Żerebiło z Pilskiego Banku Żywności, większość możemy wykorzystać ponownie.
Jeżeli chodzi o wędlinę, kiełbasę, o ile nie chcemy jej mrozić, to możemy zrobić zapiekankę makaronową. Po prostu wystarczy pokroić każdy rodzaj kiełbasy lub szynki w kostkę, podsmażyć z cebulą i dodać do makaronu. Potem tylko zalewamy to jajkiem i mamy przepyszny obiad. A co do wypieków, to jeśli jest to tradycyjna babka, można ją wykorzystać w taki sposób, że ją pokruszymy i zrobimy z niej spód pod galaretkę. Dorzucamy do tego owoce, bitą śmietanę i mamy deser
– mówi Emil Żerebiło.
W wielu miastach funkcjonują też lodówki społeczne, dzięki którym możemy dzielić się jedzeniem z innymi. W Pile znajdziemy taką przy ul. Okrzei, w Święta Wielkanocne skorzystało z niej kilkadziesiąt osób.
W zeszłym roku Polacy zmarnowali prawie 5 milionów ton żywności – najwięcej marnuje się właśnie w święta.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS