A A+ A++

Jak przekonuje Emil Żerebiło z Pilskiego Banku Żywności, większość możemy wykorzystać ponownie.

Jeżeli chodzi o wędlinę, kiełbasę, o ile nie chcemy jej mrozić, to możemy zrobić zapiekankę makaronową. Po prostu wystarczy pokroić każdy rodzaj kiełbasy lub szynki w kostkę, podsmażyć z cebulą i dodać do makaronu. Potem tylko zalewamy to jajkiem i mamy przepyszny obiad. A co do wypieków, to jeśli jest to tradycyjna babka, można ją wykorzystać w taki sposób, że ją pokruszymy i zrobimy z niej spód pod galaretkę. Dorzucamy do tego owoce, bitą śmietanę i mamy deser

 – mówi Emil Żerebiło.

W wielu miastach funkcjonują też lodówki społeczne, dzięki którym możemy dzielić się jedzeniem z innymi. W Pile znajdziemy taką przy ul. Okrzei, w Święta Wielkanocne skorzystało z niej kilkadziesiąt osób.

W zeszłym roku Polacy zmarnowali prawie 5 milionów ton żywności – najwięcej marnuje się właśnie w święta.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZarząd LPP rekomenduje wypłatę dywidendy w dwóch równych transzach, łącznie 350 zł na akcję
Następny artykułPoznaniacy już pytają w przychodniach o możliwość przyjęcia 4. dawki szczepionki przeciwko COVID