A A+ A++

Rolnicy coraz częściej obsiewają pola soją. Roślina nie jest tak wymagająca jak zboża – potrzebuje znacznie mniej kosztownego nawożenia i zadowala się mniejszą ilością wody. Opłacalność plonów jest podobna jak w przypadku rzepaku.

Rosnące koszty produkcji rolnej, paliwa a przede wszystkim nawozów, które wzrosły o kilkaset procent w ostatnich miesięcy, skłaniają rolników do szukania alternatywnych i tańszych upraw. Niektórzy decydują się na uprawę soi, czyli rośliny z rodziny bobowatych. Na bazie soi wytwarza się m.in. olej, mączkę, kaszę a także poszukiwane przez wegan mleko sojowe. Dodatek soi do przetworów np. mięsnych podnosi ich…

Ciąg dalszy artykułu jest dostępny w wydaniu papierowym i w wydaniu PDF z 11.04.2022 r.

Doskonale rozumiemy, że sprzeczne informacje, fake newsy i plotki mogą wywoływać obawy. Cenimy Twój spokój, dlatego u nas dostaniesz tylko sprawdzone wiadomości i rzetelnie przygotowane materiały.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUczniowie z „Piątki” mają możliwość korzystania z nowoczesnych technologii
Następny artykułZuzanna Jasińska z II LO finalistką olimpiady o żywieniu