A A+ A++

Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie wielkanocnego śniadania bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ta stosunkowo łatwa w przygotowaniu potrwa gości na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jak się okazuje, wiele osób podczas przyrządzania sałatki jarzynowej popełnia błąd, który rujnuje smak i wpływa na zapach dania.

Rozpoczęliśmy już odliczanie do Wielkanocy. Wiele osób planuje świąteczne menu. Jedną z potraw, która często pojawia się w polskich domach, w tym szczególnym czasie, jest sałatka jarzynowa. To popularne danie nie wymaga rozwiniętych zdolności kulinarnych – jest proste, a jego wykonanie nie pochłania wiele czasu.

Sałatka jarzynowa: klasyk na polskich stołach wielkanocnych

Jak wykonać sałatkę jarzynową? Wystarczy, że pokroimy wcześniej ugotowane warzywa na drobną kostkę, dodamy do nich jajka na twardo (również pokrojone) i całość wymieszamy z odrobiną majonezu. Aby uzyskać pełnię smaku, możemy jeszcze przyprawić sałatkę szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. 

Jakie warzywa dodać do sałatki jarzynowej? Tradycyjnie w potrawie powinny znaleźć się  przede wszystkim: marchew, ziemniaki,  pietruszka, zielony groszek, seler i nadający kwaskowości ogórek kiszony. Lista składników popularnej sałatki zmienia się jednak w zależności od upodobań i gustów domowników. W  niektórych domach do potrawy dodaje się jeszcze akcent owocowy – jabłko. Inne gospodynie nie wyobrażają sobie pysznej sałatki jarzynowej bez cebuli.

Dodajesz cebulę do sałatki jarzynowej? Uważaj na ten błąd!

Jak się okazuje, cebula jest wyjątkowo kontrowersyjnym składnikiem popularnego dania.  Dlaczego? Wiele osób dodaje do sałatki jarzynowej cebulę bezpośrednio po obraniu i pokrojeniu – to duży błąd, który może popsuć smak potrawy i sprawić, że danie nabierze nieprzyjemnego aromatu. Zapach sałatki z surową cebulą staje się szczególnie intensywny po kilku godzinach przechowywania potrawy w lodówce.

Czy w konsekwencji nie powinniśmy dodawać cebuli do sałatki jarzynowej? Miłośnicy tego, zdrowego warzywa o charakterystycznym, ostrym zapachu mogą odetchnąć z ulgą! Jeśli chcemy dodać do wielkanocnego dania cebulę, powinniśmy jednak wcześniej sparzyć ją, a dopiero potem wymieszać z pozostałymi składnikami. 

Ten prosty trik sprawi, że nieprzyjemny aromat cebuli stanie się mniej wyczuwalny. Dzięki temu sałatka jarzynowa będzie nie tylko smaczna, ale także pachnąca! 

***
Zobacz również: 

Robisz wielkanocne zakupy? Uważaj na te składniki

Jajka – czy warto je jeść, jak przechowywać, jak sprawdzić świeżość

Jak gotować białą kiełbasę, by była pyszna i nie popękała?


INTERIA.PL

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCK Giżycko: Bardzo Kulturalnie: koncert Ewy Bem wraz z kwartetem Andrzeja Jagodzińskiego | 6 maja 2022 Kościół Ewangelicki w Giżycku
Następny artykułCA teacher nabbed for alleged sexual crimes against 7 students