A A+ A++

Obrzęd święcenia pokarmów w Wielką Sobotę pochodzi z VII wieku, ale do Polski dotarł ok. XIV stulecia. Początkowo zwyczaj ten obejmował błogosławienie wszystkich pokarmów, które miały być spożywane w czasie Wielkanocy. Proboszcz objeżdżał szlacheckie dwory, w których święcił kiełbasy, szynki, słoninę, sery, ryby, miód, wino i wiele innych pokarmów. Z biegiem lat liczba święconych produktów znacznie się zmniejszyła, a sam obrzęd przeniósł się do kościołów lub kaplic. Jakie pokarmy powinny znaleźć się w święconce i jaka jest ich symbolika?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZnowu stłuczka na niebezpiecznym skrzyżowaniu w Chrzanowie
Następny artykuł​Zaciągali kredyty na swojego pracownika. Małżeństwu grozi 8 lat więzienia