Dzisiaj, 4 kwietnia (13:20)
Międzynarodowy Dzień Marchewki obchodzony jest 4 kwietnia. To warzywo wyjątkowo często gości na Polskich stołach. Nic dziwnego – marchew jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Ponadto znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy tworzyć z niej zarówno soki, surówki, jak i desery – na przykład ciasto marchewkowe. Marchew dodajemy także do zup czy farszów. Czy jednak każdy powinien zajadać się marchewką?
Marchewka słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych — zawiera wszystkie rodzaje karotenoidów. To jedno z ulubionych warzyw Polaków — chętnie spożywamy je na co dzień i uprawiamy w przydomowych ogródkach. Chociaż marchew rzeczywiście pełna jest witamin i minerałów, wpływających korzystnie na organizm, nie wszystkim jedzenie jej służy. Kto powinien ograniczyć spożycie tego warzywa lub całkowicie wyeliminować je z diety?
Marchew jest doskonałym źródłem karotenoidów – głównie prowitaminy A (beta-karoten), która w organizmie ludzkim — w wyniku syntezy — przeistacza się w witaminę A. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E i K, kwas foliowy oraz minerały takie jak: magnez, potas, fosfor, cynk, wapń, sód i żelazo.
Marchew jest źródłem błonnika i węglowodanów. To warzywo jest podstawą większości diet odchudzających — zawiera bowiem niewiele tłuszczu.
Marchewce przypisuje się właściwości … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS