Dzisiaj, 4 kwietnia (14:08)
Wielu z nas z sentymentem wspomina kompot z rabarbaru, którym częstowała nas babcia. Królował na polskich stołach, zanim pojawiły się na nim napoje gazowane i kolorowo opakowane soki. Wraz z rosnącą świadomością żywieniową, coraz częściej sięgamy po naturalne produkty. Roślina ma silny potencjał przeciwzapalny i antynowotworowy. Dlaczego jeszcze warto wrócić do rabarbaru? Wyjaśniamy!
Kompot był kiedyś stałym składnikiem obiadu, nie tylko niedzielnego. Ciasto z rabarbarem też miało duże wzięcie w wiosennym menu. Posypane kruszonką smakowało jak najbardziej wyszukana delicja.
Przesyceni wysokoprzetworzoną żywnością, coraz chętniej wracamy do naturalnych, bazowych produktów. Jednym z tych, na które warto zwrócić uwagę, jest rabarbar.
Skojarzenie z kompotem i ciastem może utrwalać przekonanie, że rabarbar jest owocem. Roślina jest dość często mylnie klasyfikowana. Tymczasem rabarbar jest byliną, czyli warzywem. Ciekawostką jest, że w Stanach Zjednoczonych rabarbar jest uznawany za owoc.
Znany również jako rzewień, rabarbar obejmuje ponad 60 gatunków. Wśród najpopularniejszych w Polsce wymienić trzeba: ogrodowy, kędzierzawy i lekarski. Pojawia się w drugiej połowie wiosny i jest dostępny do połowy lata. Częścią jadalną rośliny są jej ogonki liściowe – czerwone, różowe lub zielone. Kwaśne i cierpkie w smaku.
Jadalna część rabarbaru jest prawdziwą skarbnicą witamin o silnym potencjale przeciwutleniającym. Ma ich aż cztery. Wśród nich: – stojąca na straży odporności, witamina C, – ważna dla dobrej kondycji skóry i oczu, witamina A, – strażniczka młodości, witamina E, – kojarzona głównie z krzepliwością krwi, witamina K.
Poza potężną czwórką, w ogonkach liściowych rabarbaru są znaczne ilości witamin z grupy B, których podaż jest niezbędna dla dobrej pracy systemu nerwowego.
Rabarbar jest też źródłem ważnych dla zdrowia minerałów, w tym kluczowego dla odporności cynku, ważnego dla krwi żelaza, niezbędnych dla serca magnezu i potasu i dbającego o kondycję kości wapnia.
Starożytna medycyna chińska wykorzystywała rabarbar jako środek przeczyszczający i przeciwzapalny. Roślina ma też potencjał grzybobójczy.
Zobacz również: Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką
Warzywo obfituje w błonnik – substancję balastową, która jest kluczem do sprawnego metabolizmu i lepszej pracy jelit.
Błonnik w diecie to nie tylko sprawniejsze usuwanie z organizmu t … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS