A A+ A++

Wielu z nas z sentymentem wspomina kompot z rabarbaru, którym częstowała nas babcia. Królował na polskich stołach, zanim pojawiły się na nim napoje gazowane i kolorowo opakowane soki. Wraz z rosnącą świadomością żywieniową, coraz częściej sięgamy po naturalne produkty. Roślina ma silny potencjał przeciwzapalny i antynowotworowy. Dlaczego jeszcze warto wrócić do rabarbaru? Wyjaśniamy!

Rabarbar: Smak dzieciństwa

Kompot był kiedyś stałym składnikiem obiadu, nie tylko niedzielnego. Ciasto z rabarbarem też miało duże wzięcie w wiosennym menu. Posypane kruszonką smakowało jak najbardziej wyszukana delicja. 

Przesyceni wysokoprzetworzoną żywnością, coraz chętniej wracamy do naturalnych, bazowych produktów. Jednym z tych, na które warto zwrócić uwagę, jest rabarbar. 

Rabarbar: Owoc czy warzywo

Skojarzenie z kompotem i ciastem może utrwalać przekonanie, że rabarbar jest owocem. Roślina jest dość często mylnie klasyfikowana. Tymczasem rabarbar jest byliną, czyli warzywem. Ciekawostką jest, że w Stanach Zjednoczonych rabarbar jest uznawany za owoc. 

Znany również jako rzewień, rabarbar obejmuje ponad 60 gatunków. Wśród najpopularniejszych w Polsce wymienić trzeba: ogrodowy, kędzierzawy i lekarski. Pojawia się w drugiej połowie wiosny i jest dostępny do połowy lata. Częścią jadalną rośliny są jej ogonki liściowe – czerwone, różowe lub zielone. Kwaśne i cierpkie w smaku. 

Właściwości zdrowotne rabarbaru

Jadalna część rabarbaru jest prawdziwą skarbnicą witamin o silnym potencjale przeciwutleniającym. Ma ich aż cztery. Wśród nich: – stojąca na straży odporności, witamina C, – ważna dla dobrej kondycji skóry i oczu, witamina A, – strażniczka młodości, witamina E, – kojarzona głównie z krzepliwością krwi, witamina K.

Poza potężną czwórką, w ogonkach liściowych rabarbaru są znaczne ilości witamin z grupy B, których podaż jest niezbędna dla dobrej pracy systemu nerwowego. 

Rabarbar jest też źródłem ważnych dla zdrowia minerałów, w tym kluczowego dla odporności cynku, ważnego dla krwi żelaza, niezbędnych dla serca magnezu i potasu i dbającego o kondycję kości wapnia. 

Starożytna medycyna chińska wykorzystywała rabarbar jako środek przeczyszczający i przeciwzapalny. Roślina ma też potencjał grzybobójczy. 

Zobacz również: Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Rabarbar w profilaktyce cukrzycy i miażdżycy

Warzywo obfituje w błonnik – substancję balastową, która jest kluczem do sprawnego metabolizmu i lepszej pracy jelit. 

Błonnik w diecie to nie tylko sprawniejsze usuwanie z organizmu t … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOstrzeżenie meteo o wietrze
Następny artykułBurdy podczas meczu. Policja wylegitymowała 700 osób, pięciu pseudokibiców było poszukiwanych