Karol Okrasa w swoim programie „Okrasa Łamie Przepisy” ponownie pojawił się nad Jeziorem Szelag w Gminie Ostróda. Towarzyszył mu Dariusz Struciński, szef kuchni hotelu Anders, a tematem odcinka była kuchnia Mazur Zachodnich.
W 300 odinku swojego programu Karol Okrasa wyruszył nad jezioro Szeląg Mały na Mazurach, aby opowiedzieć widzom o dawnej kuchni tego regionu.
Jak czytamy na stronie programu:
Przeciętny Polak wymieniając jednym tchem geograficzną nazwę Warmia i Mazury, na ogół ma trudności z wyodrębnieniem obu tych regionów. Kiedy w roku 1935 roku polski pisarz Melchior Wańkowicz podróżował wraz z córką kajakiem po tym terenie, co opisał w książce Na tropach smętka, kraina ta była częścią niemieckich Prus Wschodnich. Mieszkańców tych ziem, czyli Warmiaków i Mazurów, dzieliło przede wszystkim wyznanie Warmia była katolicka, Mazury zaś protestanckie. To oczywiście powodowało różnice w kuchni.
Protestanci nie przestrzegają postu i Wańkowicz był lekko zdziwiony, gdy mówiący po polsku mazurski gospodarz częstował go w piątek szynką, w dodatku przyrządzoną na słodko w miodzie z korzeniami. Biedni Mazurzy i Warmiacy wykorzystywali maksymalnie wszystko to, co dała im za darmo hojna przyroda. Pełne ryb jeziora i rzeki, obfitujące w zwierzynę, grzyby, jagody i inne dary lasy zapewniały im produkty świeże i najwyższej jakości.
Kulinarna tradycja mieszkańców Prus Wschodnich, na przemian germanizowanych i polonizowanych, wywodzi się z kuchni niemieckiej i polskiej z domieszką kuchni litewskiej. Spuścizną niemiecką jest zamiłowanie do słodko – kwaśnego smaku potraw, różnego rodzaju klusek, kiełbas, liczne potrawy z mięsa, ziemniaków i kapusty. Niemieckie jest chłopskie śniadanie, czyli omlet na smażonych ziemniakach, obficie posypany siekanym szczypiorkiem i pieczeń wołowa polana sosem z jałowca.
Popularnym daniem w Prusach Wschodnich były klopsiki królewieckie, robione z mielonej cielęciny z niewielkim dodatkiem mięsa wołowego i wieprzowego z dodatkiem sardeli, czyli anchois. A podawane były w sosie z kwaśnej śmietany i kaparów.
Popularne też były potrawy z gęsiny. W mazurskiej kuchni pojawiły się ślimaki, za sprawą coraz liczniejszych hodowli.
Karol Okrasa przygotuje kilka potraw nawiązujących do kulinarnej tradycji Mazur zachodnich. Pierwszą propozycją będą klopsy królewieckie z kaparowym sosem, ale przyrządzone ze szczupaka. Drugą będzie gulasz z żołądków gęsich. A trzecią będą ślimaki zapiekane z kapustą i grzybami.
Poniżej pod linkiem możecie obejrzeć odcinek z kuchnią Mazur Zachodnich
OKRASA ŁAMIE PRZEPISY – KUCHNIA MAZUR ZACHODNICH – kliknij by obejrzeć
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS